Smart City

Pubele pentru colectare selectivă pe cinci fracţii pentru sectorul 2 din Bucureşti. VIDEO

5
min
10/4/2024

Blocurile, casele şi şcolile din sectorul 2 al Capitalei vor beneficia de peste 130.000 de pubele pentru colectare selectivă pe cinci fracţii.

Pubelele vor fi împărţite după cum urmează: pubela galbenă pentru plastic şi metal, cea albastră pentru hârtie şi carton, cea verde pentru sticlă, cea maro pentru bio-deşeu şi cea neagră pentru deşeuri menajere.

Potrivit Elenei Tudose, administrator public pentru Primăria Sectorului 2, săptămâna aceasta a fost aprobat proiectul de implementare în teren a infrastructurii de pre-colectare selectivă pe cinci fracţii. Astfel, în curând vor fi montate 2.500 de unităţi mobile metalice în care vor fi amplasate pubelele, pentru a nu fi vandalizate sau deteriorate.

„Ne pregătim din vreme pentru a trece la un sistem de colectare selectivă de la 2 fracţii - câte avem în prezent - la 5 fracţii separate. În faza următoare de implementare, unul sau mai mulţi operatori desemnaţi în urma licitaţiilor deschise pentru operarea sistemului de salubrizare, vor opera şi flota de maşini care va colecta deşeurile pe categorii. Aici vom reveni cu detalii”, a scris ea pe pagina sa de Facebook.

„Până atunci, unităţile mobile şi pubelele vor ajunge la dumneavoastră şi vă încurajăm să le folosiţi pentru depozitarea fracţiei uscate, folosind în continuare şi sacii pentru reciclabil în interiorul lor. Deocamdată este o soluţie temporară, până când întregul sistem va fi pus în funcţiune - dar este un pas mare înainte să nu mai avem munţi de saci galbeni în sector!”, a adăugat Tudose.

Începând de luni, 29 ianuarie, doar jumătate din deşeurile din sectorul 2 vor mai ajunge la depozitul de gunoi de la Vidra, potrivit acesteia, faţă de aproximativ 90%.

„Știu că e frustrant de multe ori și că nu pare un proces complet, cu cap și coadă. ‘De ce să colectăm selectiv dacă tot la groapă le duceți?’ Și da, a fost nevoie uneori să o luăm de la coadă la cap, într-un mediu care nu miroase bine deloc. Dar unele lucruri încep să se așeze. Avem depozitare, avem tratare (dacă nu se pornește iar mașinăria contestațiilor), avem sortare (suspendată, evident, că altfel nu se poate în lumea salubrizării)”, a spus city manager-ul.

„Avem și infrastructură de colectare pe cinci fracții și am convingerea că o să avem și un serviciu de colectare și transport care să ajute ca tot procesul ăsta să intre într-o normalitate: deșeurile să fie valorificate la maximum și să scădem cât mai mult cantitățile depozitate. Pentru un mediu mai curat și o utilizare cu cap (și conformă legii!!) a resursei reprezentate de deșeuri. Nu capturată, așa cum a fost până acum”, a mai spus Tudose.

Foto: Elena Tudose/Facebook