...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

4 minute de citit

Pungi cu feromoni așezate pe arbori pentru a atrage insectele dăunătoare și a distruge pădurea

Scris de: Green News | 10 septembrie 2024, 07:20

pungi-cu-feromoni-asezate-pe-arbori-pentru-a-atrage-insectele-daunatoare-si-a-distruge-padurea

Un scandal major a izbucnit la un ocol silvic privat din județul Suceava, după ce Garda Forestieră a descoperit o situație alarmantă: pe trunchiurile arborilor din pădure au fost aplicate substanțe chimice concepute pentru a atrage insecte dăunătoare.

Aceste substanțe, cunoscute drept nade feromonale, sunt de obicei folosite pentru a captura și controla dăunătorii, însă în acest caz, ele au fost aplicate în mod intenționat direct pe arbori, provocând uscarea acestora. Scopul? Crearea unor pretexte pentru a obține aprobări legale de tăiere a unei cantități mai mari de lemn, conform PRO TV.

Conform declarațiilor comisarilor Gărzii Forestiere, această acțiune nu este doar o simplă infracțiune silvică, ci un atac direct asupra securității naționale, dat fiind impactul dezastruos asupra resurselor naturale ale țării. Specialiștii explică faptul că acești feromoni sunt substanțe chimice folosite de obicei în capcane pentru a atrage insectele dăunătoare într-un spațiu controlat. Însă, în cazul ocolului silvic din comuna Moldovița, substanțele au fost aplicate direct sub scoarța copacilor, accelerându-le uscarea și justificând ulterior cererile de tăiere.

Control al Gărzii de Mediu

Descoperirea a fost făcută de comisarii Gărzii Forestiere care au găsit nu mai puțin de 12 pliculețe cu feromoni plasate pe copaci. În ciuda dovezilor clare, administratorii pădurii au încercat să ofere explicații ambigue, sugerând că ar putea fi vorba de o acțiune neintenționată.

Mihai Creuco, proprietarul pădurii în cauză, a încercat să minimalizeze gravitatea situației: „Cred că cineva le-a pus acolo în trecere sau poate le-a adus vântul. Cineva a vrut să-mi facă rău”.Tehnicianul silvic Mihăilă Vasile a susținut că „în zona Moldovița nu au fost repartizați feromoni în cursul anului 2024”, încercând să se distanțeze de orice implicare directă.

Totuși, cererea ocolului silvic de a tăia un număr semnificativ mai mare de arbori decât ar fi permis legal, sub pretextul că aceștia s-au uscat, a ridicat suspiciuni serioase în rândul autorităților. Mihai Gășpărel, inspector șef al Gărzii Forestiere Suceava, a declarat: „Avem motive serioase să credem că aceste substanțe au fost aplicate cu intenția clară de a infesta copaci sănătoși. Am cerut deja ministerului să implementeze un sistem de monitorizare a achizițiilor de feromoni pentru a identifica sursa.”

Nu sunt practici izolate

Daniel Bodnar, un cunoscut activist de mediu, a atras atenția asupra faptului că astfel de practici nu sunt deloc izolate și sunt folosite frecvent pentru a justifica tăieri masive de pădure. „Amenajamentele silvice, concepute să reglementeze exploatarea sustenabilă a pădurilor, permit o tăiere în funcție de ritmul de creștere al pădurii. Însă pentru a depăși aceste limite și a exploata cantități mult mai mari de lemn, uneori de două, trei sau chiar zece ori mai mult decât este permis, unii recurg la astfel de metode neortodoxe. Deși această practică este greu de detectat, ea este mai răspândită decât ne-am imagina.”

Resping acuzațiile aduse

În fața acuzațiilor, Mihai Creuco a continuat să își susțină nevinovăția: „Nu aș face așa ceva în ruptul capului! Mai bine mă duc și muncesc decât să mă implic în astfel de activități ilegale”, a spus el cu mâna pe inimă.

În urma descoperirii plicurilor cu feromoni,comisarii Gărzii Forestiere au sesizat imediat procuratura, subliniind gravitatea acestei fapte, care este considerată un atentat la siguranța națională. Cei găsiți vinovați riscă pedepse severe, inclusiv închisoare, deoarece distrugerea intenționată a pădurilor nu afectează doar ecosistemul, ci și stabilitatea economică și socială a întregii regiuni.