Conform raportului EY 2024 Global Climate Action Barometer, doar 41% dintre companii au implementat planuri pentru gestionarea riscurilor climatice, în timp ce firmele cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră manifestă cele mai mari deficiențe în acest domeniu.
Lipsa de acțiune reprezintă o provocare semnificativă pentru obiectivele globale de mediu, potrivit g4media.ro.
Barometrul, aflat la a șasea ediție, analizează modul în care organizațiile identifică și raportează riscurile legate de schimbările climatice, precum și măsurile luate pentru a le atenua. Rezultatele arată că doar 4% dintre companii raportează cheltuielile operaționale asociate tranziției la emisii net zero, iar 17% declară investiții de capital în acest scop. În ciuda creșterii acoperirii informațiilor raportate (94% în 2024, față de 90% în 2023), calitatea acestora rămâne redusă, cu un punctaj mediu de 54%.
În ceea ce privește implementarea planurilor de tranziție, doar 41% dintre companii au adoptat astfel de măsuri, iar proporția este chiar mai scăzută în rândul firmelor cu emisii mari: 8% în China și 32% în SUA. Pe de altă parte, Marea Britanie și Europa înregistrează procente mai mari (66% și, respectiv, 59%), datorită reglementărilor mai stricte.
În plus, doar 36% dintre companii integrează rezultatele analizelor climatice în raportările financiare, iar 32% declară riscuri climatice cu impact financiar semnificativ. Acest lucru evidențiază o lipsă de aliniere între analiza riscurilor și planificarea financiară. De asemenea, majoritatea inițiativelor de decarbonizare (55%) vizează emisii din categoria 2 (energie achiziționată), în timp ce doar 11% iau în considerare emisiile din categoria 3 (lanțul valoric).
Prea puțin pentru a combate schimbările climatice
„EY 2024 Global Climate Action Barometer indică o îmbunătățire treptată a calității raportărilor legate de schimbările climatice în ultimii ani, dar și faptul că până și companiile cu cele mai bune performanțe în raportare nu implementează strategii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) la viteza și amploarea necesare pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris de a limita creșterea temperaturii globale sub 1,5 grade. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, atingând noi vârfuri în 2024. Majoritatea obiectivelor de reducere stabilite de companii sunt pe termen scurt, vizând oportunități ușor de atins, în principal la nivel operațional – cum ar fi îmbunătățirile de eficiență în cadrul Scopului 2, nu sunt suficient de ambițioase pentru a aborda criza climatică actuală”, a declarat Massimo Bettanin, Partener Schimbări Climatice și Servicii de Sustenabilitate la EY România.
Măsuri esențiale pentru companii
Raportul identifică șase măsuri esențiale pe care companiile le pot implementa pentru a facilita tranziția necesară:
Planificare strategică: dezvoltarea unui plan de acțiune solid, bazat pe obiective științifice, susținut de scenarii detaliate și de investiții financiare adecvate.
Integrarea riscurilor climatice: reflectarea acestora în raportările financiare și explorarea oportunităților de investiții.
Utilizarea datelor: sprijinirea deciziilor și măsurilor legate de riscuri și oportunități printr-o analiză eficientă a datelor.
Resurse pentru sustenabilitate: alocarea de fonduri, informații și personal necesar echipelor dedicate sustenabilității.
Formarea conducerii: dezvoltarea abilităților de guvernanță pentru implementarea eficientă a strategiilor de tranziție.
Colaborare transsectorială: implicarea instituțiilor guvernamentale și publice în proiecte comune.
EY Global Climate Risk Disclosure Barometer, un studiu anual, analizează conformitatea organizațiilor din sectoarele vulnerabile la schimbările climatice cu recomandările privind raportarea riscurilor. Lansat în decembrie 2018, raportul oferă o perspectivă globală asupra progresului în acest domeniu.
Ediția din 2024 include analiza declarațiilor a peste 1.400 de companii din 51 de jurisdicții.