-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Parc fotovoltaic pentru Terapia Cluj

Cea mai mare fabrică de medicamente din țară a fost dotată cu parc fotovoltaic pentru reducerea emisiilor de CO2

16 ianuarie 2025, 08:05

Reciclare SGR

Mircea Fechet spune că reciclarea ambalajelor SGR a intrat pe lista de obiceiuri bune ale românilor și anunță noi puncte de colectare

15 ianuarie 2025, 19:31

Poliția a destructurat o bandă care introducea ilegal deșeuri din Italia în Spania

15 ianuarie 2025, 16:18

Amenzi de zeci de mii de lei pentru nerespectarea prevederilor privind colectarea separată a deșeurilor textile! Avertismentul Gărzii de Mediu

Amenzi de zeci de mii de lei pentru nerespectarea prevederilor privind colectarea separată a deșeurilor textile! Avertismentul Gărzii de Mediu

15 ianuarie 2025, 15:16

#greenTALKS

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

22 octombrie 2024, 12:10

#greenTALKS Valentin Krancevic: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” - VIDEO

#greenTALKS Valentin Krancevik: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” – VIDEO

30 octombrie 2024, 09:02

Salveaza Articolul

3 minute de citit

RAPORT: Jumătate din suprafața planetei a fost afectată de secetă severă în ultimul an, ca urmare a schimbărilor climatice

Scris de: News Green | 31 octombrie 2024, 10:00

Schimbarile climatice au efecte grave

În anul precedent, 48% din suprafața globală a fost afectată de episoade severe de secetă, fiecare durând cel puțin o lună.

Acest procent reprezintă o creștere semnificativă față de anii ’80, când doar 15% din suprafața planetei trecea prin asemenea fenomene extreme. Schimbările climatice au contribuit și la o creștere a numărului zilelor caniculare, populația globală confruntându-se cu 51 de zile în plus față de ceea ce era anticipat în absența acestor schimbări, conform biziday.ro.

Efectele temperaturilor ridicate au fost deosebit de acute în rândul persoanelor de peste 65 de ani, cu o creștere a numărului de decese cu 167% față de anii ’90. În lipsa încălzirii globale, acest procent ar fi crescut doar cu 65%, o creștere ce ar fi avut loc oricum, dar ar fi fost influențată mai degrabă de fenomenul de îmbătrânire demografică, conform proiecțiilor realizate de publicația The Lancet.

Impactul asupra agriculturii a fost, de asemenea, sever. Episoadele de secetă prelungite au afectat recoltele și au pus în pericol securitatea alimentară a 151 de milioane de persoane, ceea ce a ridicat preocupări serioase pentru viitorul aprovizionării cu alimente. Un alt efect semnificativ al temperaturilor ridicate a fost afectarea calității somnului, având implicații pentru sănătatea fizică și mentală a oamenilor. Vremea uscată și caldă a intensificat și apariția furtunilor de nisip și praf, determinând o creștere cu 31% a numărului de persoane expuse la poluarea atmosferică produsă de acestea.

Efectul schimbărilor climatice

Schimbările climatice au contribuit, de asemenea, la creșterea bolilor transmise prin vectori, cum sunt țânțarii, cu un număr însemnat de cazuri suplimentare de febră denga, malaria și virusul West Nile. În sectorul energetic, emisiile de dioxid de carbon au crescut în 2023 cu 1,1% față de anul anterior, iar combustibilii fosili au rămas principala sursă energetică globală, având o pondere de 80% în mixul energetic.

Raportul Lancet Countdown, o analiză a revistei Lancet, evidențiază gravitatea riscurilor climatice asupra sănătății populației globale.

„Anul trecut, am asistat din nou la depășirea recordurilor legate de schimbările climatice, cu valuri de căldură extreme, fenomene meteo severe și incendii devastatoare care au afectat oameni la nivel global,” a declarat directorul executiv al proiectului, dr. Marina Romanello.

Ea a subliniat, de asemenea, că volumul ridicat al emisiilor de gaze cu efect de seră și cererea continuă de combustibili fosili agravează aceste efecte și riscă să anuleze puținele progrese înregistrate până acum în combaterea schimbărilor climatice și în protejarea sănătății publice.