În 2021, rata de utilizare circulară a materialelor din UE, care reprezintă ponderea resurselor materiale utilizate provenite din deșeuri reciclate a atins 11,7%. Aceasta înseamnă că aproape 12% din resursele materiale utilizate în UE provin din deșeuri reciclate.
Aceste informații provin din datele privind rata de utilizare a materialelor circulare publicate de Eurostat.
Comparativ cu 2020, rata de circularitate a scăzut cu 0,1 puncte procentuale (pp). Rata a menținut o tendință de creștere stabilă din 2004 (primul an pentru care sunt disponibile date; 8,3%) până în 2019 (12,0%), înainte de a scădea în anii afectați de pandemia COVID-19 (11,8% în 2020 și 11,7% în 2021).
În 2021, rata de circularitate a fost cea mai mare în Țările de Jos (34%), urmată de Belgia (21%) și Franța (20%). Cea mai scăzută rată a fost înregistrată în România (1%), urmată de Finlanda și Irlanda (ambele 2%). Diferențele de procente între statele membre se bazează nu numai pe cantitatea de resurse materiale utilizate provenite din deșeuri reciclate a fiecărei țări, ci și pe factorii structurali ai economiilor naționale.
În funcție de tipurile principale de materiale, rata de circularitate a înregistrat diferențe minore. În 2021, rata de circularitate pentru biomasă a fost de 20% (+0,4 pp față de 2020), pentru mineralele nemetalice 14% (fără modificare), pentru materialele/purtători de energie fosilă 3% (-0,1 pp) și pentru minereurile metalice 23 % (-1,0 pp).
România are mult de recuperat față de țările cu tradiție în atingerea unor cote ridicate de refolosire a materialelor provenite din deșeurile reciclate și implicit dezvoltarea unei economii circulare funcționale. Pentru a încuraja tranziția la economie circulară în România, Guvernul va trebui să îmbunătățească implementarea strategiilor și a legislației prin consolidarea monitorizării, raportării și aplicării. Încurajarea unor modele de afaceri care permit adoptarea unei economii circulare, îmbunătățirea fluxului de informații despre economie circulară și dezvoltarea legislației secundare pentru a îmbunătăți alinierea legislației naționale la cea din UE, reprezintă dezideratele la nivel de țară.