Solutii

Reciclatorul de baterii Cylib va mări producția strategică de materii prime critice pentru Europa: „Fabricat în Germania"

7
min
11/9/2024

Cylib începe construcția unei fabrici industriale de 236.000 mp în Germania, cu o capacitate anuală de reciclare a bateriilor scoase din uz de 30.000 de tone, se arată într-un comunicat al companiei.

Compania își industrializează tehnologia proprie, lider de piață, pentru reciclarea completă a bateriilor litiu-ion, de la un proiect pilot de succes la scară industrială
Amplasată în centrul industriei chimice europene, locația strategică de la Chempark Dormagen, între Dusseldorf și Köln, oferă condiții ideale de infrastructură și logistică pentru scalare.

Fabrica industrială este programată să înceapă să funcționeze în 2026, cu o capacitate de reciclare de 30 000 de tone de baterii scoase din uz pe an.

Deschiderea lucrărilor marchează încă o piatră de hotar pe traiectoria de scalare cu viteza luminii, după încheierea cu succes a celei mai mari runde de finanțare pentru un reciclator european de baterii de până acum.

Reciclarea bateriilor este esențială pentru aprovizionarea Europei cu materii prime strategice esențiale pentru o infrastructură de baterii rezistentă

Firma sustenabilă de reciclare a bateriilor de la un capăt la altul cylib demarează astăzi lucrările la prima sa fabrică industrială europeană, situată la Currenta's Chempark Dormagen în landul Renania de Nord-Westfalia, Germania. La un an de la punerea în funcțiune a liniei sale pilot din Aachen, cylib marchează începutul extinderii sale industriale prin ceremonia de punere a pietrei de temelie, la care a participat ministrul-președinte al landului Renania de Nord-Westfalia, Hendrik Wüst, arată cylib.

Scalare industrială pentru o economie circulară europeană

Ca parte a recentei runde de finanțare - cea mai mare din domeniul reciclării bateriilor în Europa până în prezent - cylib a achiziționat un teren viran, într-un parc chimic gestionat de Currenta, cu o suprafață utilă de aproximativ 22 000 m2 (236 000 de picioare pătrate). Situl industrial va intra în funcțiune în 2026, cu o capacitate anuală de reciclare de aproximativ 30 000 de tone de baterii scoase din uz. Inițial, fabrica va crea aproximativ 170 de locuri de muncă în regiune.

Referitor la extindere, Tim Hartmann, CEO al Currenta, adaugă: „Obiectivul nostru este să devenim cel mai important parc chimic durabil din Europa. Noua mișcare industrială în domeniul reciclării bateriilor și angajamentul nostru comun față de ecosistemul Dormagen se aliniază perfect cu strategia noastră”.

Prin reintroducerea materiilor prime secundare recuperate în mod sustenabil, cylib creează o economie circulară a bateriilor și lanțuri de aprovizionare europene mai reziliente.

„Reciclarea bateriilor este un pionier al economiei circulare, demonstrând că succesul economic este compatibil cu reducerea impactului asupra mediului”, adaugă directorul general și cofondatorul cylib, Dr. Lilian Schwich. Acest proces brevetat facilitează producția locală, eficientă din punctul de vedere al resurselor, de materii prime durabile în Renania de Nord-Westfalia.

Procesul brevetat de cylib stabilește un punct de referință la nivel mondial pentru durabilitatea reciclării bateriilor prin recuperarea tuturor elementelor din bateriile litiu-ion - prin implementarea unui sistem de recuperare a litiului și grafitului pe bază de apă, inclusiv a deșeurilor de producție și a masei negre, reducând amprenta ecologică (potențialul GES) cu 30 % în comparație cu metodele convenționale. Noua fabrică va deservi clienți din industria automobilelor, producția de baterii și industria chimică. Producția internă și ecologică de materiale durabile pentru baterii în Germania închide bucla lanțului valoric circular.

Uzina industrială a Cylib va consolida infrastructura europeană a bateriilor

„Legea privind materiile prime critice” (Critical Raw Materials Act - CRMA) urmărește să asigure reziliența economică și autonomia geostrategică a Europei prin intermediul unei aprovizionări fiabile, circulare și durabile cu materii prime. Pentru a asigura acest lucru, regulamentul a definit o listă de 34 de materii prime critice, dintre care 17 sunt considerate critice din punct de vedere strategic pentru economia UE din cauza riscurilor ridicate de aprovizionare și a dependențelor geostrategice de import. cylib joacă un rol semnificativ prin capacitatea de a „extrage urban” și de a furniza șapte dintre aceste materii prime critice din punct de vedere strategic - litiu, grafit, nichel, cobalt, mangan, aluminiu și cupru - la nivel național în UE.

De asemenea, UE impune producătorilor de baterii reglementări stricte pentru a integra procente minime de materiale reciclate în noile baterii. În plus, responsabilitatea extinsă a producătorului (EPR) impune ca toți producătorii, distribuitorii și proprietarii de baterii să fie în totalitate responsabili pentru colectarea, reciclarea și eliminarea bateriilor scoase din uz. Această obligație le impune să colaboreze cu un reciclator de baterii de încredere, cu volum mare, pentru a gestiona deșeurile de baterii cu cele mai durabile metode.

Serviciul sustenabil de reciclare a bateriilor cylib oferă o soluție fiabilă pentru companiile de pe întregul lanț valoric al bateriilor pentru a îndeplini aceste cerințe de reglementare. „Faptul că cylib ajunge la o producție la scară industrială va fi un factor-cheie în construirea unei infrastructuri europene robuste pentru baterii”, spune Dr. Lilian Schwich, CEO și cofondator al cylib.

Locație strategică cu condiții optime în Renania de Nord-Westfalia

Din punct de vedere istoric, o locație de extracție a cărbunelui, astăzi recunoscută ca unul dintre cele mai relevante ecosisteme chimice din Germania, Renania de Nord-Westfalia se pune acum în valoare pentru industria bateriilor.

„Transformarea industrială de succes devine tangibilă acolo unde tranziția către energia verde prosperă prin trecerea de la procese liniare la procese circulare. Timp de decenii, cărbunele și petrolul au alimentat societatea, însă a venit timpul pentru o nouă revoluție industrială centrată pe resurse durabile și circulare. Reciclarea bateriilor litiu-ion reprezintă exact acest lucru”, subliniază Dr. Lilian Schwich, CEO și co-fondator al cylib.  

Locația strategică într-un parc chimic consacrat oferă condiții ideale care asigură extinderea industrială și comercializarea cylib, cu lanțurile de aprovizionare preexistente, infrastructura chimică și serviciile auxiliare ale operatorului de parcuri chimice Currenta la fața locului. Între Dusseldorf și Köln, acest lucru oferă, de asemenea, o conexiune și o logistică eficiente în cadrul lanțurilor de aprovizionare europene, cu proximitatea față de principalele căi ferate, aeriene, rutiere și navigabile.

„Infrastructura chimică existentă la Chempark oferă cylib avantaje semnificative în ceea ce privește viteza pe calea noastră către industrializarea la scară largă”, remarcă Paul Sabarny, CTO și co-fondator al cylib. „Vom valorifica potențialul ecosistemului de la Chempark Dormagen pentru a face produsele noastre durabile accesibile la nivel mondial”, adaugă Dr. Gideon Schwich, COO și cofondator al cylib.

Expansiunea industrială a cylib reprezintă un pas înainte semnificativ pentru economia circulară europeană și pentru reziliența sa industrială și economică.

cylib este o companie germană bazată pe cercetare pentru reciclarea holistică a bateriilor. cylib permite tranziția către energia verde prin asigurarea aprovizionării cu materiale ecologice pentru baterii pentru industria bateriilor și o economie circulară veritabilă. tehnologia de reciclare end-to-end brevetată de cylib a fost dezvoltată pe parcursul mai multor ani de cercetare la renumita Universitate RWTH Aachen. procesul cylib se caracterizează printr-o recuperare eficientă, ecologică și ecologică a materiilor prime, inclusiv litiu, grafit, nichel, cobalt și mangan din pachete de baterii, masă neagră sau resturi de producție. Compania a fost înființată în 2022 în Aachen, Germania, de Dr. Lilian Schwich (CEO), Paul Sabarny (CTO) și Dr. Gideon Schwich (COO). Din septembrie 2024, cylib are peste 70 de angajați. www.cylib.de

La Chempark, șaptezeci de companii din producție, cercetare și servicii formează sinergii. O treime din producția chimică din Renania de Nord-Westfalia are loc la siturile Leverkusen, Dormagen și Krefeld-Uerdingen - cu un obiectiv clar: să devină parcul chimic durabil al Europei.Chempark este gestionat și operat de Currenta.În calitate de societate modernă de servicii, creăm condiții optime de cercetare și producție pentru clienții din industria chimică și din industriile conexe care își au sediul aici. Gama noastră de servicii include, de exemplu, furnizarea de materiale și energie la fața locului, o gamă largă de servicii analitice, gestionarea modernă a mediului, servicii de infrastructură extinse și concepte de siguranță fiabile. Obiectivul nostru este chimia durabilă a viitorului.