Recoltarea ceții este considerată o soluție viabilă pentru diminuarea deficitului de apă în deșertul Atacama din Chile, una dintre cele mai aride regiuni ale lumii, conform DPA.
În această zonă, unde precipitațiile anuale sunt sub un milimetru, sursele de apă disponibile sunt în principal rezervele subterane, care s-au reîncărcat ultima dată în urmă cu aproximativ 10.000 – 17.000 de ani, profit.ro.
Oamenii de știință au analizat fezabilitatea colectării și utilizării apei din ceață într-un studiu publicat în Frontiers in Environmental Science. Cercetările desfășurate pe parcursul unui an au demonstrat că această metodă permite colectarea a până la cinci litri de apă pe metru pătrat zilnic
Virginia Carter Gamberini, coautoare a studiului și cercetătoare la Universidad Mayor din Chile, a declarat că rezultatele sugerează posibilitatea extinderii utilizării apei din ceață de la soluții aplicate la scară redusă în mediul rural la surse viabile pentru aprovizionarea urbană. Potrivit acesteia, ceața poate deveni o resursă complementară în regiunile aride, unde schimbările climatice accentuează deficitul de apă. De asemenea, utilizarea surselor neconvenționale de apă, inclusiv ceața, poate contribui la îmbunătățirea calității vieții populației din astfel de zone.
Sistemele de colectare a ceții sunt, în general, formate din plase suspendate între doi stâlpi, pe care se condensează picăturile de apă. Acestea sunt apoi colectate într-un jgheab și direcționate către rezervoare de stocare. Apa obținută poate fi utilizată pentru consum, irigații și agricultură. Totuși, pentru implementarea pe scară largă, sunt necesare sisteme extinse de stocare, infrastructură de transport și distribuție.