Conform datelor înregistrate, Lacul Sfânta Ana a atins în luna iulie cea mai ridicată temperatură din istorie, ajungând la 30,9°C.
Anul acesta, gheața a acoperit lacul pentru o perioadă extrem de scurtă, fapt raportat de Facultatea din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia (EMTE), printr-un comunicat preluat de MTI și Radio România Rador și prezentat de g4media.ro.
Facultatea, alături de Institutul de Cercetări Limnologice HUN-REN Balaton, monitorizează constant calitatea apei lacului din 2012. Proiectul, coordonat de profesorul asociat István Máthé din cadrul Facultății de Bioinginerie, se desfășoară în colaborare cu Domeniul Public „Sfânta Ana” din Lăzărești, județul Harghita, și Asociația Pro Sfânta Ana.
Pe 15 iulie 2024, măsurătorile au indicat o temperatură record de 30,9°C la o adâncime de 0,5 metri în lac, stabilind o valoare istorică pentru ultimele decenii, și posibil pentru secolele trecute. Totodată, s-a înregistrat și o diferență record între temperatura apei de la suprafață și cea de la adâncimea de 6,5 metri, de 22°C. Aceasta a fost însoțită de o acoperire extrem de scurtă a lacului cu gheață, care s-a format la începutul lui ianuarie și s-a topit complet până la 10 martie.
O vară foarte călduroasă
Potrivit universității, temperaturile ridicate din iulie se datorează unei veri deosebit de călduroase la nivel global, cu valori record în România. Între 1 și 16 iulie, stațiile meteorologice au înregistrat temperaturi maxime istorice, precum cele de 34,3°C la Odorheiu Secuiesc pe 12 iulie și 33,8°C la Miercurea Ciuc pe 13 iulie 2024, apropiate de recordurile din 1951 de 33,5°C și respectiv 32,7°C.
Cercetătorii au subliniat că încălzirea lacului Sfânta Ana reflectă o tendință larg răspândită: temperaturile apelor din Lacul Velence, Lacul Fertő și Lacul Balaton au crescut și ele semnificativ în ultimele decenii, potrivit cercetărilor Institutului de Cercetare Limnologică HUN-REN Balaton.