...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

4 minute de citit

Rețeaua SGR, extinsă în universități! Campusurile Regie și Polizu din București, dotate cu sisteme automate de preluare a ambalajelor

Scris de: ClaudiuPopa | 21 februarie 2025, 15:21

Rețeaua SGR, extinsă în universități! Campusurile Regie și Polizu din București, dotate cu sisteme automate de preluare a ambalajelor
sursa foto: ECOTECA

Asociația ECOTECA a lansat, în parteneriat cu ING Bank și Tomra Collection Romania, proiectul ECO-Student, un program educațional inovator care își propune să crească gradul de implicare al studenților în colectarea separată a ambalajelor și să promoveze Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), arată Ecologic.

Rețeaua SGR, extinsă în universități! Campusurile Regie și Polizu din București, dotate cu sisteme automate de preluare a ambalajelor

În acest sens, inițiatorii proiectului vor dota universitățile și campusurile universitare din România cu sisteme automate de preluare a ambalajelor – RVM. Pe 19 februarie 2025 s-a făcut primul pas în acest demers, fiind inaugurate primele sisteme de acest fel în campusurile Regie (Splaiul Independenței nr. 290) și Polizu (Strada Gheorghe Polizu nr. 1-7) cu susținerea Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, arată Ecologic.

„Suntem mândri că am reușit să demarăm acest proiect direcționat către studenți. Le oferim astfel posibilitatea de a se implica activ în protejarea mediului. Prin colaborările strategice cu instituțiile academice și companiile private, vrem să demonstrăm forța extraordinară a parteneriatului în atingerea obiectivului comun de a crea impact pozitiv asupra mediului.

Prin ECO-Student contribuim la îmbunătățirea ratei de colectare a ambalajelor returnabile, în timp ce formăm o generație de tineri mai conștienți și mai responsabili. Extinderea acestui proiect rămâne o prioritate pentru Asociația ECOTECA și suntem deschiși și pregătiți să extindem parteneriatul și cu alte universități interesate“, a declarat Raul Pop, director de programe în cadrul Asociației ECOTECA.

Mihnea Costoiu, rector al Universităţii Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, a adăugat câteva cuvinte despre parteneriatul cu ECOTECA.

„Parteneriatul cu ECOTECA este un pas important pentru POLITEHNICA București, întrucât ne dorim să fim un model de sustenabilitate și responsabilitate față de mediul înconjurător. Prin amplasarea RVM-urilor în campusurile Regie și Polizu, ne dorim să le oferim studenților nu doar oportunități de învățare, ci și soluții practice pentru a deveni agenți ai schimbării. Acum, având acces cu ușurință la un sistem de preluare automată a ambalajelor, vor putea să contribuie direct la reducerea deșeurilor“, a explicat acesta.

„În 2023, ING Bank Romania a fost unicul finanțator al schemei de Garanție-Returnare și al programului RetuRO. Cu atât mai mult ne bucură acum că putem duce programul și mai departe, de data aceasta în Universități. Este extrem de important ca grija pentru mediu să fie educată de la început, pe măsură ce tinerii se formează ca adulți, așa că ne-am bucurat să ne alăturăm proiectului propus de Asociația ECOTECA. Avem foarte mare încredere în studenți și suntem încântați să le oferim o mână de ajutor cu soluții pentru preluarea ambalajelor, cât mai aproape de ei“, a declarat Marius Gavrea, sustainability manager ING Bank România.

Voucherele eliberate de RVM-ul amplasat în campusul Regie pot fi folosite în magazinul LivrariRegie.ro, situat în apropierea punctului de colectare, în timp ce voucherele eliberate de RVM-ul din campusul Polizu pot fi utilizate în orice magazin Mega Image din țară.

„Suntem încântați să fim parte din acest proiect educațional și continuăm să susținem acțiuni menite să-i învețe pe tineri să colecteze corect ambalajele de băuturi, să recicleze și să protejeze mediul înconjurător. Contribuim la un viitor durabil în România prin dezvoltarea continuă a infrastructurii de colectare și procesare. Tehnologia noastră eficientizează procesul de returnare a ambalajelor și răspunde provocărilor logistice întâmpinate de studenți, cum ar fi lipsa spațiilor de depozitare în camerele de cămin sau dificultatea transportului de cantități mari de ambalaje“, a declarat Dorin Mihai, director general, TOMRA Collection România.

Pe lângă dotarea universităților și a campusurilor cu sisteme automate de preluare a ambalajelor, proiectul include și sesiuni educaționale pentru studenți, ce vor aborda subiecte precum economia circulară și beneficiile SGR.