Stiri

Reuters: British Petroleum (BP) renunță la obiectivul de a reduce producția de petrol și reia strategia

3
min
8/10/2024

BP a renunțat la obiectivul de a reduce producția de petrol și gaze până în 2030, în timp ce directorul general Murray Auchincloss redimensionează strategia de tranziție energetică a firmei pentru a recâștiga încrederea investitorilor, au declarat trei surse la curent cu subiectul, arată Reuters.

Atunci când a fost prezentată în 2020, strategia BP a fost cea mai ambițioasă din sector, cu angajamentul de a reduce producția cu 40 %, concomitent cu creșterea rapidă a energiilor regenerabile până în 2030. În luna februarie a anului trecut, BP a redus obiectivul la o reducere de 25%, ceea ce i-ar permite să producă 2 milioane de barili pe zi la sfârșitul deceniului, deoarece investitorii s-au concentrat mai degrabă pe randamentele pe termen scurt decât pe tranziția energetică.

Reuters: British Petroleum (BP) renunță la obiectivul de a reduce producția de petrol și reia strategia

Compania listată la Londra vizează acum mai multe investiții noi în Orientul Mijlociu și Golful Mexic pentru a-și spori producția de petrol și gaze, au declarat sursele.

Auchincloss a preluat conducerea în ianuarie, dar s-a străduit să oprească scăderea prețului acțiunilor BP, care a înregistrat performanțe inferioare rivalilor săi până acum în acest an, investitorii punând la îndoială capacitatea companiei de a genera profituri în cadrul strategiei sale actuale.

Canadianul în vârstă de 54 de ani, care a fost anterior directorul financiar al BP, a încercat să se distanțeze de abordarea predecesorului său Bernard Looney, care a fost concediat pentru că a mințit în legătură cu relațiile cu colegii, promițând în schimb să se concentreze pe randamente și să investească în cele mai profitabile afaceri, în primul rând în petrol și gaze, transmite Reuters.

Compania continuă să aibă ca obiectiv emisii nete zero până în 2050.

„Așa cum a spus Murray la începutul anului... direcția este aceeași - dar vom livra ca o companie mai simplă, mai concentrată și cu o valoare mai mare”, a declarat un purtător de cuvânt al BP. Acțiunile BP au crescut cu 0,8% până la 0912 GMT.

Auchincloss își va prezenta strategia actualizată, inclusiv eliminarea obiectivului de producție pentru 2030, la o zi a investitorilor în februarie, deși în practică BP a renunțat deja la acesta, au declarat sursele. Nu este clar dacă BP va oferi noi orientări privind producția.

Rivalul Shell și-a încetinit, de asemenea, strategia de tranziție energetică de când directorul general Wael Sawan a preluat funcția în ianuarie, vânzând activități în domeniul energiei electrice și regenerabile și reducând proiectele, inclusiv cele privind energia eoliană offshore, biocombustibilii și hidrogenul.

Reorientarea ambelor companii a venit ca urmare a unei atenții reînnoite asupra securității energetice europene după șocul prețurilor provocat de invazia Rusiei în Ucraina la începutul anului 2022.

BP a investit miliarde de euro în noi afaceri cu emisii reduse de dioxid de carbon și și-a redus drastic echipa de explorare a petrolului și gazelor începând din 2020.

Însă problemele legate de lanțul de aprovizionare și creșterile puternice ale costurilor și ale ratelor dobânzilor au exercitat presiuni suplimentare asupra profitabilității multor întreprinderi din sectorul energiei regenerabile.

O sursă a companiei a declarat că, în timp ce rivalii au investit în petrol și gaze, BP a neglijat explorarea timp de câțiva ani.

ÎNAPOI ÎN ORIENTUL MIJLOCIU

BP este în prezent în discuții pentru a investi în trei noi proiecte în Irak, inclusiv unul în câmpul Majnoon, au declarat sursele. BP deține o participație de 50% într-o societate mixtă care exploatează uriașul câmp petrolifer Rumaila din sudul țării, unde operează de un secol.

În august, BP a semnat un acord cu guvernul irakian pentru dezvoltarea și explorarea câmpului petrolifer Kirkuk din nordul țării, care va include, de asemenea, construirea de centrale electrice și capacități solare. Spre deosebire de contractele istorice care ofereau companiilor străine marje foarte mici, noile acorduri ar trebui să includă un model mai generos de împărțire a profiturilor, au declarat surse pentru Reuters.

BP ia în considerare, de asemenea, să investească în redezvoltarea câmpurilor din Kuweit, au adăugat sursele.

În Golful Mexic, BP a anunțat că va continua dezvoltarea Kaskida, un rezervor mare și complex, iar compania intenționează, de asemenea, să dea undă verde dezvoltării câmpului Tiber.

De asemenea, BP va lua în considerare achiziționarea de active în prolificul bazin de șist Permian pentru a-și extinde activitatea onshore existentă în SUA, care și-a extins rezervele cu peste 2 miliarde de barili de la achiziționarea activității în 2019, au declarat sursele.

Auchincloss, care a anunțat în luna mai o campanie de reducere a costurilor cu 2 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2026, a redus în ultimele luni investițiile în noi proiecte eoliene offshore și de biocombustibili și a redus numărul de proiecte de hidrogen cu emisii reduse de carbon de la 30 la 10.

Cu toate acestea, BP a achiziționat restul de 50% din societatea sa mixtă de energie solară Lightsource BP, precum și o participație de 50% în afacerea sa braziliană de biocombustibili Bunge.