Stiri

Reuters: De ce este mpox din nou o urgență și cât de îngrijorați ar trebui să fim?

6
min
19/8/2024

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că un focar de mpox, o infecție virală care se răspândește prin contact apropiat, reprezintă o urgență de sănătate globală pentru a doua oară în doi ani.

Iată ce înseamnă asta, conform unei analize Reuters.

CE ESTE O URGENȚĂ DE SĂNĂTATE GLOBALĂ?

O „urgență de sănătate publică de interes internațional” sau PHEIC este cea mai înaltă formă de alertă a OMS. Aceasta este anunțată atunci când bolile se răspândesc în moduri noi sau neobișnuite și are ca scop stimularea cooperării internaționale și a finanțării pentru a aborda o epidemie. Declarația OMS urmează unei etichete similare din partea Centrelor africane pentru controlul și prevenirea bolilor la începutul acestei săptămâni.

DE CE ESTE MPOX DIN NOU O URGENȚĂ?

În urmă cu doi ani, OMS a declarat mpox ca fiind o urgență atunci când o formă a bolii a început să se răspândească la nivel mondial, în special în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați. Această epidemie a fost ținută sub control după ce schimbarea comportamentului și practicile sexuale sigure, plus vaccinurile, au ajutat persoanele cu risc să se protejeze în multe țări.

Dar mpox a fost o problemă de sănătate publică în unele părți ale Africii timp de decenii. Primul caz uman a fost înregistrat în Congo în 1970, iar de atunci au existat focare.

Epidemia actuală, cea mai gravă din Congo, a înregistrat 27 000 de cazuri și peste 1 100 de decese începând din ianuarie 2023, în mare parte în rândul copiilor. Boala provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni pline de puroi și este de obicei ușoară, dar poate ucide. Copiii, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele cu HIV, sunt expuse unui risc mai mare de complicații.

Două tulpini de mpox se răspândesc în prezent în țară: forma endemică a virusului, precum și o nouă ramură.

Această nouă formă a virusului a stârnit îngrijorare la nivel mondial deoarece pare să se răspândească rapid și se cunosc puține lucruri despre ea. Se transmite prin contact sexual, precum și prin alte contacte apropiate - cum ar fi în rândul copiilor din taberele de refugiați din unele părți ale Congo - și s-a răspândit acum din estul Congo în Rwanda, Uganda, Burundi și Kenya.

CE SE VA ÎNTÂMPLA ACUM?

Oamenii de știință speră că declarațiile de urgență vor accelera eforturile de a trimite mai multe instrumente medicale și fonduri în Congo pentru a ajuta autoritățile de acolo să facă față epidemiei. O mai bună supraveghere este necesară pentru a studia virusul și pentru a ajuta la stoparea răspândirii.

Însă, în 2022, un apel al OMS în valoare de 34 de milioane de dolari pentru combaterea mpox nu a primit niciun răspuns din partea donatorilor, iar accesul la dozele de vaccin a fost extrem de inegal. Țările africane nu au avut acces la cele două vaccinuri utilizate în epidemia globală, produse de Bavarian Nordic și KM Biologics. Doi ani mai târziu, acest lucru rămâne valabil, deși există eforturi pentru a schimba acest lucru, a declarat OMS miercuri, făcând apel la donații de doze din partea țărilor cu stocuri. Africa CDC a declarat, de asemenea, că are un plan de asigurare a dozelor, fără a elabora mai mult, dar stocurile sunt în prezent limitate.

CÂT DE ÎNGRIJORAT AR TREBUI SĂ FIU?

Mpox este o problemă de sănătate semnificativă care ucide unele dintre cele mai vulnerabile persoane din lume, inclusiv copii, iar o formă a acesteia este posibil să se răspândească în noi moduri și în noi părți ale Africii.

Dar nu este vorba de COVID-19. Până în prezent, nu există dovezi că se răspândește prin aer cu ușurință, precum COVID, și există instrumente care s-au dovedit eficiente pentru a opri răspândirea și a-i ajuta pe cei aflați la risc.

Provocarea actuală, pe care declarațiile de urgență urmăresc să o evidențieze, este să ne asigurăm că aceste instrumente ajung la cei care au cea mai mare nevoie de ele, în Congo și în țările învecinate.