...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

#greenTALKS

Salveaza Articolul

4 minute de citit

Reuters: UE alege consorțiul PwC pentru platforma privind mineralele și energia, potrivit unor surse europene

Scris de: ClaudiuPopa | 27 ianuarie 2025, 18:13

ue-va-acorda-compensatii-celor-care-se-imbolnavesc-din-cauza-poluarii

UE a ales PriceWaterhouseCoopers și o companie slovacă de software pentru a dezvolta o platformă comună de achiziții în valoare de 9 milioane de euro (9,4 milioane de dolari) pentru minerale critice și energie, potrivit unei surse a Comisiei Europene și unui document consultat de Reuters.

Platforma va avea trei mecanisme separate pentru materii prime strategice, hidrogen și produse energetice precum gazele naturale și biometanul, a declarat sursa, care a refuzat să fie numită.

UE alege consorțiul PwC pentru platforma privind mineralele și energia, potrivit unor surse europene

Detaliile finale ale platformei sunt încă în curs de stabilire, au declarat alte surse din UE, transmite Reuters.

Divizarea platformei în trei domenii vine ca urmare a îngrijorării industriei cu privire la dificultatea de a combina tranzacționarea a 17 minerale critice, gaze naturale și hidrogen, din cauza diferențelor în structura pieței pentru fiecare marfă.

Blocul comunitar dorește să pună în comun ordinele de cumpărare pentru a oferi participanților mai multe pârghii în vederea obținerii unor oferte și prețuri mai bune pentru mineralele esențiale pentru tranziția ecologică, care sunt comercializate pe piețe subțiri și opace, adesea dominate de China.

Ultimele evoluții vin în contextul în care președintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că Uniunea Europeană ar trebui să intensifice importurile de petrol și gaze din SUA sau să se confrunte cu tarife vamale la exporturile blocului. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți că UE dorește să se angajeze și să negocieze cu Trump.

Platforma va fi lansată în 2025

Comisia a ales un consorțiu format din PwC EU Services cu sediul în Belgia și firma slovacă de software Sféra pentru a dezvolta platforma, se arată într-un document al UE consultat de Reuters.

Reuters a raportat în octombrie că UE intenționa să semneze un contract până la sfârșitul anului 2024, după ce a primit opt propuneri de la ofertanți. Comisia își menține planurile de a lansa primele elemente ale platformei la sfârșitul acestui an, a adăugat sursa.

Printre cei opt ofertanți s-au numărat grupul de consultanță Deloitte și o propunere comună din partea companiilor germane Metalshub, deschide o filă nouă, și Enmacc, deschide o filă nouă, de a utiliza platformele lor existente de comercializare a metalelor și energiei pentru proiectul UE.

Potrivit unor surse, oficialii UE s-au grăbit să dezvolte inițiativa, un element-cheie al Actului UE privind materiile prime critice (CRMA), cu un mandat din partea președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.

CRMA, care a intrat în vigoare în mai, urmărește să stimuleze producția internă și prelucrarea mineralelor critice, precum litiul și pământurile rare, necesare pentru vehiculele electrice și turbinele eoliene, reducând în același timp dependența de China.

Succesul gazului

Noul sistem central de cumpărare a fost modelat de o platformă existentă pentru cumpărarea în comun de gaze, AggregateEU, care a fost lansată în timpul crizei energetice din 2022.

UE afirmă că a fost un succes, însă un raport al Curții de Conturi Europene a pus sub semnul întrebării eficiența platformei, care a reunit cumpărători și vânzători, dar a lăsat contractele finale la latitudinea participanților individuali.

„Nu am putut determina valoarea adăugată a acesteia în raport cu platformele de comercializare a gazelor și nici nu am identificat o disfuncționalitate a pieței pe care AggregateEU o abordează”, se arată în raportul auditorilor.

UE nu a publicat nicio cifră cu privire la cantitatea de gaz care a fost contractată prin intermediul platformei, iar surse din industrie au declarat că volumele tranzacționate au fost mult mai mici decât cantitatea care a fost compensată.

Există puține dovezi că platforma de gaze a contribuit la asigurarea unor prețuri mai accesibile la gaze, a declarat asociația industrială Eurogas ca răspuns la o cerere de comentarii.

„Existența AggregateEU nu modifică faptul că întreprinderile din UE concurează pentru gaze pe o piață globală restrânsă”, spune asociația.