Solutii

Revenirea miraculoasă a ibisului chel: 36 de păsări pe cale de dispariție învață să migreze cu ajutorul unui avion ultraușor

1
min
29/8/2024

După o absență de 300 de ani din Europa Centrală, ibisul chel nordic, o specie pe cale de dispariție, este reintrodus pe rutele sale de migrație uitate cu ajutorul unei metode inovatoare. Treizeci și șase de păsări urmează un avion ultraușor pe o călătorie de 2.800 de kilometri, din Austria până în Spania. Această inițiativă face parte dintr-un proiect de conservare menit să restabilească obiceiurile migratoare ale speciei.

Biologul Johannes Fritz, inițiatorul proiectului, pilotează avionul mic, ghidând păsările pe traseul lor spre locurile de iernat. Acesta este primul proiect de reintroducere a unei specii migratoare folosind un astfel de avion, inspirat de filmul „Fly Away Home”. Fritz descrie experiența ca fiind „aproape suprarealistă”, observând adaptabilitatea păsărilor la zbor, notează The Guardian.

Proiectul, aflat la a 17-a ediție, a demonstrat că ibisii reintroduși au început să învețe și să transmită rutele de migrație urmașilor lor, contribuind la creșterea populației de la zero la aproape 300 de exemplare. Cu toate acestea, criza climatică complică migrația, determinând echipa să exploreze rute noi și mai sigure.

Această inițiativă deschide calea pentru conservarea altor specii migratoare amenințate. Fritz subliniază necesitatea urgentă de a extinde acest tip de proiecte pentru a proteja biodiversitatea globală.