Compania AE Elemental, un joint venture între americanii de la Ascend Elements și polonezii de la Elemental Strategic Metals, va recicla baterii uzate de mașini electrice și hibride în două uzine amplasate în Europa.
AE Elemental este deținută în mod egal de ambele companii și va colecta, toca și procesa bateriile, transformându-le într-un compus din care se pot extrage ulterior litiu și alte materiale esențiale pentru producția de baterii noi.
La uzina din Zawiercie, Polonia, vor fi procesate anual aproximativ 28.000 de baterii de mașini electrice, rezultând 12.000 de tone de compus din care se va extrage litiu. Conform șefului Ascend Elements din Europa, Tomasz Poznar, noua fabrică din Polonia va începe să colecteze baterii în următoarele una sau două luni, iar operațiunile de prelucrare sunt prevăzute să înceapă în al doilea trimestru al anului. Poznar se așteaptă ca fabrica să devină profitabilă chiar de anul viitor, după atingerea capacității maxime de procesare, scrie autoreport.ro.
Procesul de autorizare pentru construirea unei a doua uzine de reciclare a bateriilor a fost finalizat într-o zonă din Germania, deocamdată nedivulgată de oficialii AE Elemental. Această uzină va putea recicla anual 58.000 de baterii, echivalentul a 25.000 de tone de materie primă din care se va extrage litiu.
„Europa este în prezent insuficient deservită în ceea ce privește reciclarea bateriilor. Cererea depășește oferta. Astfel, acest joint venture este o veste importantă pentru piața europeană. Producătorii de baterii și constructorii de automobile vor beneficia de servicii eficiente de reciclare,” a declarat Mike O’Kronley, directorul executiv al Ascend Elements.
Potrivit AE Elemental, vânzările de vehicule electrice vor continua să crească pe măsură ce acestea acoperă aproape 25% din piața mașinilor noi. În acest context, pragul critic de materie primă pentru a face reciclarea bateriilor o afacere profitabilă a fost depășit.
Printr-un proces tehnologic brevetat de Ascend Elements, bateriile pot fi reciclate în proporție de 99%.
Sursă foto: economica.net