Stiri

Rezerva de apă a României este în scădere din cauza secetei! Coeficientul de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare din România este de 78%

3
min
8/8/2024

Seceta prelungită afectează grav rezerva de apă a României, impunând restricții severe în zeci de localități și perturbând navigația pe Dunăre. În unele zone, oamenii primesc apă potabilă cu porția, iar fântânile seacă alarmant, arată Știrile Pro TV.

Rezerva de apă a României este în scădere din cauza secetei!

Rezerva de apă a României este în continuă scădere, în prezent coeficientul de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare gestionate de Apele Române fiind de doar 78%, în scădere față de săptămâna precedentă. Situația este critică în regiunea Moldovei, unde peste 420 de localități se confruntă cu restricții de apă și circa 300 de fântâni sunt complet secate. Cele mai afectate județe sunt Botoșani, Vaslui și Bacău.

În Roman, lucrările la rețeaua de alimentare cu apă continuă, în încercarea de a repara instalațiile vechi și fisurate. Alexandru Ivan, un localnic, exprimă dificultățile cu care se confruntă: „Mergem şi noi de la pompe de unde putem să luăm când rămânem fără apă. Vă daţi seama că e greu. Am ajuns în secolul ăsta şi să avem probleme cu apa."

În județul Iași, în 80 de localități apa potabilă este furnizată doar șase ore pe zi. Ioan Savin, consilier ApaVital Iași, explică: „Cauza principală este consumul mare înregistrat de utilizatori, de circa trei ori mai mare decât în mod normal, pe fondul secetei. În aceste condiții, nu avem suficientă apă brută pentru a o prelucra și a o da la utilizatori.”

Efectele secetei asupra navigației pe Dunăre

Nivelul scăzut al apei pe Dunăre a dus la eșuarea convoaielor de barje, impunând Administrației Fluviale a Dunării de Jos să înceapă lucrările de dragare pentru a evita blocarea navigației.

„Navele noastre au acționat, s-au dus, au reușit să scoată nava din poziție și acum refac măsurătorile, pentru refacerea adâncimilor.", a explicat Adrian Maizel, șef Birou Hidrografic la AFDJ Galați.

Proprietarii de nave înregistrează pierderi semnificative, deoarece sunt nevoiți să traverseze punctele critice despărțind barjele din convoaie.

„Discutăm de sub 50% din capacitatea de încărcare a barjelor mari. Bineînțeles că problemele sunt și plecând de la faptul că administrațiile portuare taxează la tona-capacitate și nu la tona de marfă.”, spune și Cătălin Țigănuș, directorul unei companii de transport fluvial.

În contextul acestei crize, autoritățile fac apel la populație să folosească rațional apa pentru a preveni agravarea situației.

Seceta prelungită pune o presiune imensă pe resursele de apă ale României, afectând atât comunitățile locale, cât și navigația pe Dunăre. Este esențial ca atât autoritățile, cât și populația, să colaboreze pentru a gestiona eficient această criză și a minimiza impactul negativ asupra vieții de zi cu zi și economiei.