Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat miercuri lansarea în dezbatere publică a Planului de management al Rezervației Biosferei Delta Dunării, un document care stabilește direcțiile de administrare pentru următorii zece ani.
Planul vizează măsuri pentru reconstrucția ecologică, utilizarea resurselor naturale, turism și recreere, dezvoltare comunitară cu implicarea locuitorilor zonei, precum și educația publicului. De asemenea, documentul include prevederi pentru prevenirea incendiilor de vegetație, conform g4media.ro.
„Punem în siguranță viitorul Deltei Dunării cu măsuri de management sustenabil, prin care sprijinim atât conservarea mediului, cât și dezvoltarea comunităților locale într-o zonă cu valoare de simbol pentru România, unde avem un mozaic de biodiversitate unic în lume. Am lansat în consultare publică Planul de management al Rezervației Biosferei «Delta Dunării», un proiect de act normativ elaborat la propunerea Ministerului Mediului, care dă direcția de administrare a Deltei cel puțin pentru următorii 10 ani”, a scris Mircea Fechet pe Facebook.
Obiectivele Planului pentru Delta Dunării
Ministrul a precizat că obiectivele planului vizează asigurarea unui cadru de referință clar pentru Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), astfel încât aceasta să poată gestiona eficient provocările economice și climatice.
„Aceste obiective vor ghida implementarea unor soluții adecvate și sustenabile în ceea ce privește reconstrucția ecologică, utilizarea resurselor naturale, turismul și recreerea, dezvoltarea comunitară cu implicarea populației locale, digitalizarea serviciilor oferite de către ARBDD, educarea publicului și cooperarea internațională. De asemenea, prin intermediul Planului de management sunt reglementate activitățile din cele patru arii naturale protejate suprapuse cu Delta Dunării, unde obiectivul principal este conservarea patrimoniului natural și protejarea biodiversității, încurajând, totodată, turismul tradițional local”, a declarat Fechet.
Creșterea nivelului de trai al comunităților
Planul prevede, de asemenea, măsuri pentru sprijinirea creșterii nivelului de trai al comunităților din Delta Dunării și acces echitabil la resurse pentru locuitorii zonei.
Potrivit ministrului, documentul va constitui baza pentru toate activitățile desfășurate de ARBDD și va ghida planificarea acțiunilor pe termen scurt, mediu și lung pentru proprietarii și administratorii de terenuri, precum și pentru cei care intenționează să desfășoare activități economice în Delta Dunării.
„Am convingerea că acest cadru va stopa inclusiv acțiunile iresponsabile ale celor care pun în pericol Rezervația Deltei prin incendierea vegetației uscate, așa cum s-a întâmplat în ultimele zile, când sute de hectare au fost distruse, afectând grav ecosistemele fragile ale Deltei. Protejarea obiectivelor de patrimoniu natural de la nivelul întregii țări rămâne o prioritate la Ministerul Mediului, iar ceea ce urmărim este să asigurăm un echilibru durabil între conservarea mediului și dezvoltarea sustenabilă. Doar în acest fel, putem fi siguri că și copiii noștri vor avea o țară bogată în destinații spectaculoase”, a mai transmis Ministerul Mediului.