România intenționează să amâne închiderea centralelor pe cărbune, deși legislația actuală prevede oprirea completă a acestora în următorii ani. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că va solicita Comisiei Europene aprobarea pentru prelungirea funcționării acestor unități până în 2032. Motivul invocat este că, în absența unor centrale mai puțin poluante, România ar deveni mai dependentă de importuri.
Conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), mai multe grupuri energetice pe bază de lignit din Rovinari, Turceni, Ișalnița și Govora ar trebui închise definitiv în acest an, proces care ar continua în anii următori. Aceasta ar duce la reducerea capacității de producție a energiei și la pierderea a mii de locuri de muncă, transmit Știrile ProTV.
Ministrul Burduja a declarat: „O perioadă de timp, poate până în 2032, când s-ar închide și minele și termocentralele din Valea Jiului. Și atunci, în acest calendar, dacă noi am reușit să câștigăm acest timp, sunt convins că România și-ar putea înlocui capacitățile pe bază de cărbune cu capacități mult mai puțin poluante pe bază de gaz.”
Această înlocuire este prevăzută și în planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, însă multe proiecte au fost întârziate. Producția de energie pe bază de cărbune este, de asemenea, costisitoare. Expertul în energie Mihnea Cătuți a menționat că prelungirea utilizării cărbunelui până în 2032 nu este viabilă, deoarece Complexul Energetic Oltenia nu ar putea produce la un nivel competitiv după 2026, dacă sunt implementate investițiile planificate în centrale pe gaz, capacități regenerabile și de stocare.
Nu doar oficialii români pun sub semnul întrebării politicile de reducere a poluării ale Uniunii Europene, deși datorită acestora au fost obținute fonduri pentru modernizarea sistemului energetic. Pactul Verde European a fost discutat și la Forumul Economic Mondial de la Davos. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a subliniat necesitatea găsirii de resurse interne în cadrul Uniunii Europene pentru a asigura competitivitatea economică și securitatea energetică.