Life Style

România investește accelerat în regenerabile

2
min
27/6/2024

Țara noastră este în topul statelor cu cea mai mare creștere a investițiilor în energie fotovoltaică

În anul 2023, România a intrat în rândul țărilor care au adăugat peste 1 GW la capacitatea instalată de fotovoltaice. Având în vedere ritmul de creștere preconizat pentru anii următori, România este prognozată să se poziționeze în topul primelor 20 de piețe globale cu cea mai mare creștere a capacității fotovoltaice, conform capital.ro.

O prognoză recentă a asociației industriei fotovoltaice din Europa, Solar Power Europe, indică faptul că, în perioada 2024-2028, capacitatea nou-instalată de fotovoltaice în România ar putea varia considerabil. Într-un scenariu negativ, se preconizează că aceasta va ajunge la 9.000 MW, în timp ce într-un scenariu mediu ar putea atinge aproximativ 15.000 MW. În scenariul optimist, capacitatea ar putea urca la circa 19.000 MW.

Poziționarea României în Top 20 la nivel global

Datorită acestor evoluții, România se află în Top 20 la nivel mondial în ceea ce privește capacitatea fotovoltaică planificată pentru instalare. Conform Solar Power Europe, în scenariul mediu, capacitatea totală instalată în România ar urma să crească de la 3.350 MW la sfârșitul anului trecut (incluzând parcurile fotovoltaice și instalațiile prosumatorilor) la 18.130 MW în 2028, ceea ce ar reprezenta o rată anuală de creștere de 40%. În 2023, 31 de țări din întreaga lume au instalat peste 1 GW de capacitate solară nouă, cu trei mai multe decât în 2022. Noile țări care au intrat în piața de 1 GW includ Emiratele Arabe Unite, Suedia, Arabia Saudită, România și Bulgaria, în timp ce Danemarca și Israel, care au atins acest prag în 2022, nu l-au mai atins în 2023.

Capacitatea fotovoltaică actuală din România

Conform datelor ANRE, România are în prezent o capacitate instalată de aproximativ 1.638 MW în parcurile fotovoltaice (excluzând parcurile noi aflate încă în faza de testare) și aproximativ 1.700 MW în instalațiile prosumatorilor.

Ministerul Energiei din România a alocat peste 13,6 miliarde de euro pentru susținerea sistemului energetic prin fonduri nerambursabile, destinate investițiilor în întregul lanț energetic. Aceste finanțări provin din Fondul pentru Modernizare, PNRR, Schemele Naționale și Planul Național de Investiții.

Direcții de investiții

Printre beneficiarii acestor fonduri se numără proiecte ale unor companii strategice din sectorul energetic, precum Transelectrica, Transgaz, Complexul Energetic Oltenia și Romgaz. Fondurile nerambursabile sunt direcționate către diverse sectoare ale industriei energetice, inclusiv:

Dezvoltarea capacităților de producție a energiei din surse regenerabile;

Extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice;

Îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul industrial;

Modernizarea și construirea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență;

Modernizarea rețelelor de termoficare;

Producția, asamblarea și reciclarea bateriilor, celulelor și panourilor fotovoltaice;

Dezvoltarea de noi capacități de stocare a energiei electrice;

Implementarea tehnologiilor noi, inclusiv capacități de producție a hidrogenului verde pentru stocarea energiei electrice și decarbonizarea industriei;

Programe dedicate consumatorilor finali de energie electrică, precum programul Electric-Up și schemele pentru producția de energie regenerabilă pentru autoconsum;

Sprijinirea reducerii consumului de energie prin eficiență energetică în sectorul transporturilor;

Dezvoltarea capacităților de producție flexibile pe gaz pentru producția de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficiență în termoficarea urbană.

Sursa Foto: Engie Romania