-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Poliția a destructurat o bandă care introducea ilegal deșeuri din Italia în Spania

15 ianuarie 2025, 16:18

Amenzi de zeci de mii de lei pentru nerespectarea prevederilor privind colectarea separată a deșeurilor textile! Avertismentul Gărzii de Mediu

Amenzi de zeci de mii de lei pentru nerespectarea prevederilor privind colectarea separată a deșeurilor textile! Avertismentul Gărzii de Mediu

15 ianuarie 2025, 15:16

Katowice revoluționează viitorul: de la capitala cărbunelui la lider al energiei verzi

15 ianuarie 2025, 14:01

Spectacol cosmic unic: Marea aliniere planetară din februarie 2025 – un eveniment de neratat!

15 ianuarie 2025, 13:08

#greenTALKS

green-talks-coca-cola-hbc-romania-si-angajamentul-pentru-sustenabilitate-o-strategie-pentru-viitor-interviu-cu-alice-nichita-corporate-affairs-sustainability-director-video

GREEN TALKS. Coca-Cola HBC România și drumul spre sustenabilitate, o strategie pentru viitor. Interviu cu Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director VIDEO

13 august 2024, 07:02

#greenTALKS Valentin Krancevic: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” - VIDEO

#greenTALKS Valentin Krancevik: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” – VIDEO

30 octombrie 2024, 09:02

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

22 octombrie 2024, 12:10

Salveaza Articolul

4 minute de citit

România la coada clasamentului UE la energia solară și eoliană, deși are prețuri mari la energie, iar Comisia Europeană cere accelerarea tranziției energetice 

Scris de: Green News | 9 septembrie 2022, 10:25

romania-la-coada-clasamentului-ue-la-energia-solara-si-eoliana-desi-are-preturi-mari-la-energie-iar-comisia-europeana-cere-accelerarea-tranzitiei-energetice

România se clasează pe unul din ultimele locuri între țările UE în privința energiei solare și eoliene pe cap de locuitor, deși Executivul european insistă pentru accelerarea trecerii la energie curată pentru a reduce dependența de Rusia și de combustibilii fosili și a îndeplini țintele climatice, conform unei analize a Asociației Bankwatch România.

Astfel, România este pe locul patru din coadă, cu 0,229 KW instalat per capita, după țara noastră fiind doar Slovenia (0,178), Slovacia (0,099) și Letonia (0,048), cu un potențial mult mai redus în acest domeniu.

Liderul clasamentului este Danemarca, cu 1,476 KW/locuitor din energie solară și eoliană, urmată de Germania (1,459), Suedia (1,353) și Olanda (1,287).

România suferă și de un deficit acut al capacității instalate. Potrivit Asociației, 4 GW de energie fosilă (centrale pe gaz și cărbune care au devenit ineficiente) au fost dezafectați în ultimii 7 ani, fără să fie înlocuiți cu alte surse de producție. Din 2015 nu au mai fost instalate capacități semnificative de energie regenerabil. 

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Suplimentarea capacităților de producție de energie solară și eoliană este cu atât mai importantă în contextul creșterii prețului energiei electrice cauzată de dependența de combustibili fosili din Rusia. În urma escaladării conflictului politico-militar, început odată cu invazia Rusiei în Ucraina, prețurile la energie electrică au explodat, în România ajungându-se la un preț mediu ponderat pe PZU pe luna august de 2423,86 lei/MWh, respectiv 490 euro/MWh, după ce în iulie prețul mediu a fost de 1813,74 lei/MWh, adică 367,19 euro/MWh. Recordul PZU a fost în 26 august, când a depășit 700 de euro/MWh, fiind cel mai mare din UE. Prețurile din lunile de vară din 2022 sunt de circa patru ori mai mari decât cele de acum un an. 

Tendința PZU pe piața OPCOM în primele zile din septembrie a fost de creștere, în unele zile înregistrându-se peste 500 euro/Mw h, România fiind astfel în topul prețurilor în UE.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

„România are nevoia și capacitatea să  crească producția de energie regenerabilă, de noi investiții în energiile curate, cum sunt cea solară și eoliană, care, alături de investiții în stocare, sunt cea mai bună alternativă la volatilitatea prețurilor ale energiei produse din surse clasice, care sunt și poluante.

Capacitățile fotovoltaice și eoliene se instalează mai rapid și presupun costuri reduse de funcționare, și ar putea fi soluția rezilientă în crize precum cea din prezent”, susține Laura Nazare, coordonatoarea campaniei de tranziție energetică la Bankwatch România.

Azi, 9 septembrie are loc întâlnirea extraordinară a Consiliului Uniunii Europene, care va dezbate măsurile propuse de Comisia Europeană pentru reducerea prețurilor la energie în această iarnă. Printre acestea se numără plafonarea temporară a prețurilor și gazul metan provenit din Rusia, decuplarea prețului gazului de energia electrică, acesta fiind cel care ridică prețul pe întregul lanț de producție, modificarea unor reguli de piață pentru a crea lichiditate, dar și măsuri care să limiteze consumul de gaze fosile, cum ar fi reducerea cererii și încurajarea economiei de energie și asigurarea implementării măsurilor din RePowerEU. 

Prin RePowerEU Comisia Europeană își propune ca în 2030 45% din energia UE să provină din surse regenerabile, peste jumătate faţă de nivelul actual. Pentru atingerea acestui obiectiv sunt necesare sute de miliarde de euro, investiți și cu sprijinul UE, care alocă fonduri importante țărilor membre.

Aceste costuri vor fi compensate parțial de economiile anuale de 84 de miliarde de euro din reducerea importurilor de combustibili fosili, se arată în planul Uniunii Europene. 

Lansat în luna martie 2022 şi aprobat în luna mai, planul REPowerEU are la bază două argumente principale în favoarea transformării urgente a sistemului energetic european: necesitatea eliminării dependenţei UE de importurile de combustibili fosili din Rusia şi necesitatea gestionării crizei climatice.

Unul dintre cei trei piloni ai planului este dezvoltarea accelerată a energiei din surse regenerabile, care este cea mai ieftină și mai curată energie disponibilă și poate fi produsă pe plan intern, reducându-se nevoia de importuri de energie.

REPowerEU, alături de PNRR și celelalte fonduri Europene dedicate sectorului energetic vor accelera tranziția verde și vor stimula investițiile masive în energia din surse regenerabile.