Pentru acest proiect, autoritățile de la București vor debloca toate procedurile administrative care adesea consumă timp, a scris, joi, pe pagina de Facebook, secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Ionuţ Sorin Banciu.
Acesta a avut o întrevedere cu ministrul Mediului şi Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Strilets, în marja Consiliului informal al miniştrilor Mediului din UE, organizat la Praga, în cadrul căreia s-a discutat despre impactul asupra mediului produs de agresiunea militară rusească, despre evaluarea detaliată a acestor pagube de mediu şi despre soluţiile de refacere şi reconstrucţie ecologică a peisajelor devastate de război.
Citește și: ANALIZĂ Ce secete a cunoscut Europa și care sunt scenariile pentru următorii 100 de ani
„Atmosfera plăcută a fost umbrită de discuţiile despre impactul războiului din Ucraina asupra oamenilor şi naturii, despre care am discutat cu ministrul mediului din Ucraina, Ruslan Strilets, şi cu ministrul mediului din Bulgaria, Borislav Sandov.
Am abordat teme diverse, de la rănile pe care războiul din vecinătatea noastră le lasă pentru mult timp, dar şi despre traseul european al Ucrainei şi sprijinul pe care România şi Bulgaria îl pot oferi vecinilor noştri. Am fost foarte impresionat de optimismul şi energia pozitivă a ministrului ucrainean, în contextul extrem de complicat din Ucraina.
Citește și: Groapa de gunoi ecologică din Pasul Mestecăniș, finanțată de UE în baza unor documente false
În cea de-a doua zi, după prezentarea raportului privind incidentele de mediu generate de război, am avut o discuţie lungă despre evaluarea detaliată a acestor pagube de mediu şi despre soluţiile de refacere şi reconstrucţie ecologică a peisajelor devastate de război. În altă ordine de idei, am discutat despre proiectele de reconstrucţie a Ucrainei, care includ investiţii în imediata vecinătate a României.
L-am asigurat pe ministrul ucrainean de sprijinul autorităţilor române cu privire la procedurile transfrontaliere de evaluare a impactului de mediu al acestor proiecte. Vom comunica direct şi vom debloca toate procedurile administrative care adesea consumă timp.
Este un alt mod de a veni în sprijinul Ucrainei vecine pentru a grăbi reconstrucţia şi refacerea într-un mod sustenabil”, a menţionat reprezentantul Ministerului Mediului, conform Agerpres.
Sursa foto: Flickr