-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Poliția a destructurat o bandă care introducea ilegal deșeuri din Italia în Spania

15 ianuarie 2025, 16:18

Amenzi de zeci de mii de lei pentru nerespectarea prevederilor privind colectarea separată a deșeurilor textile! Avertismentul Gărzii de Mediu

Amenzi de zeci de mii de lei pentru nerespectarea prevederilor privind colectarea separată a deșeurilor textile! Avertismentul Gărzii de Mediu

15 ianuarie 2025, 15:16

Katowice revoluționează viitorul: de la capitala cărbunelui la lider al energiei verzi

15 ianuarie 2025, 14:01

Spectacol cosmic unic: Marea aliniere planetară din februarie 2025 – un eveniment de neratat!

15 ianuarie 2025, 13:08

#greenTALKS

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

22 octombrie 2024, 12:10

green-talks-cu-gemma-webb-ceo-si-presedinte-al-returo-sgr-romania-un-model-de-succes-in-reciclare-sau-cum-sustenabilitatea-devine-realitate-video

GREEN TALKS cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO

19 august 2024, 08:56

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

Salveaza Articolul

3 minute de citit

România va avea 60 de stații noi de monitorizare a aerului

Scris de: Green News | 14 iulie 2020, 10:25

romania-va-avea-60-de-statii-noi-de-monitorizare-a-aerului

Rețeaua, care are în acest moment 148 de stații la nivel național, va fi extinsă cu 40%, a anunțat Ministrul Mediului, Costel Alexe. Potrivit ministrului Mediului, în această perioadă va fi lansată şi licitația pentru dezvoltarea unei rețele formate din 50 de senzori de măsurare a calității aerului.

Suntem prima autoritate de mediu din Europa care va avea o rețea proprie de senzori în administrarea sa. Vrem să facem acest lucru pentru că observăm și la nivel național, și la nivelul orașelor mari din țara noastră, că se dezvoltă aceste rețele independente de senzori. Vrem să facem acest lucru tocmai pentru a veni în sprijinul lor, astfel încât şi ei să-şi calibreze rețelele în funcție de stațiile noastre de măsurare a calității aerului, singurele acreditate şi omologate de Comisia Europeană şi care furnizează date către Comisia Europeană în baza cărora se fac statisticile la nivel național„, a spus oficialul, potrivit Agerpres.

Stațiile care vor completa Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului vor fi de două tipuri: 30 de stații analizoare care măsoară strict PM10 şi PM 2,5 şi care oferă informații despre concentrații în timp real pentru fiecare oră în parte şi 30 de stații care vor fi prelevatoare. „Acestea sunt echipamentele care măsoară toți poluanții timp de 24 de ore, continuu, pentru a stabili o medie a zilei. Așa obținem numărul de zile cu depășiri pe an la diferiți poluanți, date pe care le raportăm şi către Comisia Europeană„, a subliniat Costel Alexe.

Potrivit demnitarului, 65% dintre noile stații vor fi amplasate în București.

E normal să fie așa dacă ne gândim că astăzi avem o condamnare la Curtea Europeană de Justiție cu depășirile pe PM10. Avem procedură de infringement şi pe Nox tot la nivelul Capitalei, plus alte patru centre urbane din ţară. Cele mai multe sesizări le avem din partea bucureștenilor atunci când vorbim de calitatea aerului. În prezent, aerul din Capitală este măsurat cu opt staţii care înregistrează valorile poluanților timp de 24 de ore, continuu, pentru stabili o medie a zilei”, a spus ministrul de resort. Rețeaua de monitorizare a calității aerului din București va fi extinsă cu 27 de stații noi, dintre care 12 staţii vor fi de trafic şi vor fi amplasate în Piaţa Victoriei, Pasajul Muncii, Iuliu Maniu, Aviatorilor, Giurgiului, Piața Sudului, Colentina, Dristor, Mihai Bravu, Unirii, Piaţa Romană, Barbu Văcărescu şi 13 Septembrie, iar alte 12 stații vor fi de fond urban, ar urma să monitorizeze în fiecare oră poluarea aerului din alte surse şi vor fi montate în Bucureştii Noi, Străulești, Chiajna-Rudeni, Corbeanca, Giuleşti, Pipera, Văcăreşti, Unirii – zona Mitropoliei, Primăverii, Colentina, zona stadionului Lia Manoliu şi zona de la Monitorul Oficial.

Restul de trei stații noi vor monitoriza aerul 24 de ore continuu şi vor stabili media zilei. Acestea vor fi amplasate în Bragadiru, Chiajna şi Pajura”, a menționat șeful de la Mediu.

În prezent, în București, există opt puncte de măsurare a calităţii aerului amplasate în zonele: Cercul Militar Național, Lacul Morii, Titan, Balotești, Măgurele, Bucur Obor, Drumul Taberei şi Berceni.