-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Poluare cu deseuri in cetatea Argevada

O străveche cetate dacică, acoperită cu buruieni și transformată în groapă de gunoi

22 ianuarie 2025, 13:15

Sute de parcuri solare pentru primării

România, câştig de cauză într-un dosar privind energia regenerabilă. Investitorii care au dezvoltat 31 de centrale fotovoltaice, obligați să plătească milioane de euro

22 ianuarie 2025, 12:02

Misterul moștenitorilor Parcului IOR: Terenul retrocedat rămâne captiv între procese și nepăsare

22 ianuarie 2025, 11:09

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

22 ianuarie 2025, 10:01

#greenTALKS

green-talks-coca-cola-hbc-romania-si-angajamentul-pentru-sustenabilitate-o-strategie-pentru-viitor-interviu-cu-alice-nichita-corporate-affairs-sustainability-director-video

GREEN TALKS. Coca-Cola HBC România și drumul spre sustenabilitate, o strategie pentru viitor. Interviu cu Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director VIDEO

13 august 2024, 07:02

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

Cum a fost la Climate Change Summit în București! Zeci de speakeri au propus soluții pentru mii de oameni live și milioane de vizualizări online

Climate Change Summit la București. Cum s-a văzut evenimentul prin ochii Green News + interviurile care contează FOTO și VIDEO

20 octombrie 2024, 16:17

Salveaza Articolul

3 minute de citit

România verde: Cum poate mediul rural să devină motorul sustenabilității, în ciuda sărăciei și provocărilor structurale

Scris de: Birca Ana | 4 noiembrie 2024, 13:15

În România, tranziția către o economie verde avansează încet în mediul rural, unde locuiește aproape jumătate din populația țării și unde riscul de sărăcie este de cinci ori mai mare decât în mediul urban. Deși au fost inițiate programe pentru instalarea de panouri fotovoltaice, alte proiecte de eficiență energetică – cum ar fi renovarea clădirilor pentru reducerea consumului de energie – rămân limitate, explică jurnalista Teodora Cimpoi, specializată în energie și climă, într-un interviu pentru emisiunea Pro Verde.

„Neutralitatea climatică nu se oprește la porțile orașului,” avertizează Cimpoi, subliniind că tranziția verde ar putea ajuta la combaterea decalajelor de dezvoltare din zonele rurale.

Europa Verde: un plan de viitor pentru România rurală

Obiectivul Pactului Verde European este neutralitatea climatică a Uniunii Europene până în 2050, cu accent pe utilizarea tehnologiilor verzi și reducerea poluării. România va trebui să se alinieze la aceste standarde, iar până în 2040 va trebui să dezvolte o strategie națională care să includă „școli verzi” și o mobilitate electrică adaptată elevilor din mediul rural, pentru a combate rata crescută de sărăcie și abandon școlar.

Inovații rurale: bioenergie și biogaz pentru comunitățile locale

Un exemplu de succes al tranziției verzi este comuna Ghelința din județul Covasna, unde clădirile publice sunt încălzite cu biomasă reziduală, o soluție aplicată și în alte localități din județele Neamț și Brașov. La Cordun, în Neamț, a fost inaugurată cea mai mare instalație de biogaz din țară, ce contribuie la gestionarea deșeurilor și la obținerea de energie sustenabilă.

Mobilizarea tinerilor pentru Programul Casa Verde

În comuna Buteni, județul Arad, primarul a implicat tinerii „digitalizați și pricepuți la jocuri” pentru a aplica la Programul Casa Verde Fotovoltaice, un exemplu de solidaritate locală. Tinerii au fost pregătiți să acceseze fonduri europene prin repetarea procedurilor și formarea unui grup pe WhatsApp pentru a asigura coordonarea, unind întreaga comunitate în acest proiect.

Provocări și nevoi pentru dezvoltarea resurselor umane

Principala provocare a tranziției verzi în mediul rural românesc rămâne lipsa de resurse umane specializate. Deși există exemple pozitive și finanțări disponibile, lipsa personalului calificat limitează implementarea și susținerea pe termen lung a proiectelor ecologice. „Avem nevoie de oameni calificați care să poată duce mai departe aceste inițiative,” subliniază Teodora Cimpoi.