Smart City

S-a pus piatra de temelie pentru viitoarea Centură Verde a Capitalei

2
min
24/5/2024

A fost semnat un Memorandum care va genera o rețea forestieră în jurul orașului București

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, și Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, au semnat joi Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor. Acest document, care prevede și adoptarea unei legi pentru protejarea pădurilor din Ilfov, reprezintă piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi a capitalei, potrivit financialintelligence.ro.

„Este imposibil să nu susținem o astfel de inițiativă, deoarece pădurile din jurul marilor orașe joacă un rol esențial în echilibrul societății. În contextul în care efectele schimbărilor climatice devin tot mai evidente, mai multe păduri înseamnă mai puțină poluare și un loc necesar pentru recreere în cea mai mare aglomerare urbană din România. Rolul social al pădurilor urbane trebuie să fie prioritar, iar noi trebuie să ne asigurăm că acest lucru se întâmplă. Felicit pe toți cei care au contribuit la acest proiect apolitic, din care întreaga comunitate are de câștigat”, a declarat Mircea Fechet.

Alex Găvan a subliniat importanța protejării pădurilor periurbane: „Ministrul Fechet nu este doar semnatar al acestui memorandum, ci a fost inițiatorul legii încă din 2023, când era deputat. După dificultățile întâmpinate la comisia pentru agricultură, a fost printre autorii amendamentelor legate de Centura Verde București-Ilfov. Ministerul Mediului ne-a sprijinit constant, încă din mandatul lui Tanczos Barna. Memorandumul semnat azi creează premisele pentru dezvoltarea centurilor verzi și în alte orașe din țară, cum ar fi Iași, Cluj și Pitești. Ocrotirea pădurilor periurbane este vitală pentru un mediu sănătos în marile orașe.”

Împotriva tăierii pădurilor din jurul Capitalei

În contextul poluării grave din București și al tăierilor de păduri din jurul capitalei, peste 150 de organizații neguvernamentale și grupuri civice, reunite sub Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde și sprijinite de Administrația Prezidențială, au prezentat Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor politicienilor și autorităților. Documentul, disponibil aici, conține amendamente la noul cod silvic și soluții pentru reducerea poluării și protejarea pădurilor din Ilfov și alte zone urbane din țară.

Memorandumul propune un plan integrat al Primăriei București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării și solicită includerea acestui subiect pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Anterior, documentul a fost semnat de lideri ai partidelor politice, inclusiv Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Kelemen Hunor (UDMR), Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu (REPER), precum și de primarul Nicușor Dan și Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov. PSD, prin președintele Marcel Ciolacu, a fost invitat să semneze acest memorandum, dar încă nu a răspuns pozitiv.

Componentă antipoluare

Proiectul Centura Verde București-Ilfov (www.centuraverde.ro) are o puternică componentă socială și antipoluare, fiind parte a unei soluții sistemice pentru mitigarea efectelor schimbărilor climatice. Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a strâns peste 11.900 de semnături online, invitând cetățenii să ceară măsuri concrete pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor.

Pe 29 aprilie 2024, Senatul a adoptat cu 87 de voturi pentru, un vot împotrivă și trei abțineri, amendamentele pentru protejarea pădurilor din Ilfov. Senatul a votat și pentru accesul liber în pădure pentru recreere și pentru protejarea arborilor remarcabili din Fondul Forestier Național. Camera Deputaților urmează să fie forul decizional în acest caz.