Stiri

Scădere dramatică a nivelului Dunării!

2
min
6/8/2024

La începutul acestei luni, nivelul Dunării în județul Tulcea a scăzut cu peste zece centimetri, iar autoritățile navale le cer comandanților de nave să adapteze capacitatea de încărcare la nivelul actual al fluviului.

Conform Administrației Fluvialea Dunării de Jos (AFDJ) din Galați, vineri, 2 august, nivelul Dunării în orașulIsaccea era de 108 centimetri, dar luni a scăzut la 96 de centimetri. LaTulcea, nivelul a coborât de la 95 la 85 de centimetri în aceeași perioadă,conform stiripesurse.ro.

Pentru a preveni problemele de navigație pe sectorul românesc al fluviului, AFDJ, subordonată MinisteruluiTransporturilor, a anunțat măsuri de întreținere a șenalului navigabil și a emis un aviz pentru navigatori. În aviz se menționează că „Toți armatorii trebuie să instruiască comandanții de nave și convoaie să ajusteze pescajele de încărcare conform condițiilor de navigație din punctele critice ale Dunării. Aceștia trebuie să se informeze și să respecte adâncimile și lățimile minime de navigație, precum și semnalizarea plutitoare, pentru a nu compromite siguranța navigației”.

Măsuri pentru a preveni blocarea navelor

De asemenea, AFDJ le reamintește comandanților de nave că au obligația de a raporta căpităniilor orice eșuare sau punere pe uscat a navelor ori barjelor și să notifice dacă observă deplasarea semnalelor plutitoare de pe șenalul navigabil.

„Toţi armatorii au obligaţia să instruiască comandanţii de nave şi convoaie pentru corelarea pescajelor de încărcare cu condiţiile de navigaţie existente la punctele critice din sectoarele de Dunăre tranzitate. Astfel, aceştia au obligaţia de a se informa şi respecta adâncimile şi lăţimile minime de navigaţie precum şi semnalizarea plutitoare existentă, în sensul nedeplasării de pe poziţie sau avarierii acesteia, pentru a nu afecta siguranţa navigaţiei", se arată în avizul către navigatori emis de AFDJ.

În următoarele două zile, tendința apelor Dunării este de scădere cu până la 15 centimetri în zona orașului Brăila, unde nivelul era vineri de 142 de centimetri și a ajuns luni la 128 de centimetri.

Sursa Foto: TVR Info