...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Scandalul din Parcul IOR continuă: Poliția a oprit transportul lemnului tăiat ilegal

Scris de: Birca Ana | 20 decembrie 2024, 10:24

Tensiunile din zona retrocedată a Parcului IOR continuă să escaladeze. Joi, administratorul terenului a încercat să scoată lemnul tăiat ilegal, însă intervenția promptă a Poliției a împiedicat această acțiune. Poliția Națională a fost alertată de agenții Poliției Locale, care au descoperit camionul încărcat cu lemn în zona retrocedată.

Conform documentelor emise de Direcția Transporturi a Primăriei Municipiului București, camionul ar fi trebuit să transporte materiale de construcții, nu lemn. Însă, în lipsa actelor necesare, transportul lemnului a fost declarat ilegal.

Locuitorii din zonă, în stare de veghe

Cetățenii care monitorizează situația de ani de zile spun că este doar o chestiune de timp până când administratorul va încerca din nou să scoată lemnul. „Ne era frică că vor ieși cu lemnul, dar nu s-a întâmplat. Au fost obligați să-l mute dintr-o parte în alta”, a declarat un localnic implicat în mișcarea civică „Aici a fost o pădure/ aici ar putea fi o pădure” conform buletindebucuresti.ro.

Activiștii atrag atenția că arborii rămași sunt în pericol, inclusiv câțiva platani sănătoși, dintre care unul este deja „tăiat pe jumătate”. Ei susțin că există riscul ca lemnul depozitat să fie incendiat, o practică folosită anterior pentru a distruge copacii din parc.

Un cod silvic mai aspru, dar încă nepromulgat

Situația este agravată de actualele reglementări legale, care pedepsește tăierile ilegale de arbori doar cu o amendă contravențională – 25 de lei pentru fiecare copac tăiat. Deși Parlamentul a adoptat un nou Cod Silvic, care prevede pedepse penale pentru astfel de infracțiuni, legea nu a fost încă promulgată.

Activiștii consideră că administratorul terenului încearcă să profite de această perioadă de tranziție, înainte ca noua lege să intre în vigoare, pentru a scoate lemnul tăiat.

„Ecocid în mijlocul Bucureștiului”

Zona retrocedată din Parcul IOR este văzută ca un exemplu elocvent al distrugerii deliberate a spațiului verde din Capitală. În ultima lună, peste 400 de arbori au fost tăiați ilegal în doar două săptămâni. În plus, incendiile frecvente au distrus zeci de mii de metri pătrați de vegetație.

În fața acestor acțiuni, locuitorii din zonă și activiștii civici încearcă să salveze ultimii arbori rămași prin monitorizare constantă, documentarea tăierilor ilegale și alertarea autorităților. Totodată, ei au adresat o scrisoare deschisă primarului general Nicușor Dan și premierului Marcel Ciolacu, solicitând măsuri urgente pentru stoparea distrugerilor.

„Ce se întâmplă în Parcul IOR este un ecocid. Nu vom renunța până când această distrugere nu va fi oprită complet”, au transmis activiștii.

Rămâne de văzut dacă autoritățile vor lua măsuri ferme pentru a salva ceea ce a mai rămas din acest simbol al Capitalei.