Stiri

Schimbări climatice: El Niño se va estompa până în iunie, La Niña ar putea prelua controlul din a doua jumătate a anului

2
min
10/5/2024

Ciclul meteorologic El Niño, La Niña și faza neutră dintre ele durează de obicei între doi și șapte ani

Fenomenul meteorologic El Niño ar trebui să se diminueze până în luna iunie, dar ar putea fi înlocuit de La Niña în a doua jumătate a acestui an, a informat joi o agenție guvernamentală americană specializată în prognoze meteo, potrivit Reuters.

Există 49% șanse ca fenomenul La Niña să se instaleze în perioada iunie-august, probabilitatea crescând la 69% pentru intervalul iulie-septembrie, potrivit Centrului pentru Predicții Climatice (CPC) din cadrul Serviciului Național de Meteorologie al SUA, conform prognozei din mai.

Importanța fenomenului

Ciclurile climatice - care pot provoca incendii de vegetație, cicloane tropicale și secete prelungite - sunt esențiale pentru fermierii din întreaga lume.

În America Latină, aceste fenomene au afectat culturi de grâu, soia și porumb, impactând economiile regionale care depind foarte mult de agricultură.

Vremea caldă și uscată din Asia din timpul fenomenului El Niño de anul trecut a determinat India, un mare producător de orez, să își restricționeze exporturile după un sezon musonic slab, iar producția de grâu a Australiei, al doilea cel mai mare exportator mondial, a fost grav afectată. Totuși, ploile abundente din mai multe regiuni ale Americilor au îmbunătățit perspectivele agricole în Argentina și în câmpiile din sudul Statelor Unite.

Context

Ciclul meteorologic El Niño, La Niña și faza neutră dintre ele durează de obicei între doi și șapte ani.

Experții au avertizat că țările din America Latină ar trebui să fie în alertă, deoarece o tranziție rapidă către La Niña ar putea lăsa prea puțin timp pentru ca populațiile și culturile să se recupereze.

Biroul de meteorologie din Australia a anunțat luna trecută că El Niño s-a încheiat în țară.

"Este posibil ca La Nina să afecteze producţia de grâu şi porumb în SUA, precum şi producţia de soia, orz, grâu şi porumb în America Latină, inclusiv în Brazilia, Argentina şi Uruguay. Acest fenomen meteorologic este asociat cu secete de lungă durată în întreaga regiune americană, declanşând o calitate slabă a recoltelor şi o scădere a randamentelor medii, ceea ce agravează şi mai mult problemele de aprovizionare la nivel mondial", a declarat Sabrin Chowdhury, directoarea departamentului de mărfuri din cadrul companiei BMI Research.