-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Orașul danez care plătește cetățenii pentru returnarea paharelor de cafea: un model sustenabil cu impact european

14 ianuarie 2025, 09:16

Masinile electrice vor putea fi cumpărate in leasing social

Mașini electrice în rate în România, printr-un program de leasing auto social garantat de stat. Subvenția ar putea ajunge până la 13.000 de euro.

14 ianuarie 2025, 08:03

Mai mulți căței din București au fost salvați dintr-o curte plină cu deșeuri! Șase dintre ei încă își caută stăpâni

13 ianuarie 2025, 19:00

România mai curată, în fiecare zi! Peste 569 tone de deșeuri și ambrozie, colectate în 6 luni cu ajutorul aplicației Let’s Do It, Romania!

România mai curată, în fiecare zi! Peste 569 tone de deșeuri și ambrozie, colectate în 6 luni cu ajutorul aplicației Let’s Do It, Romania!

13 ianuarie 2025, 18:15

#greenTALKS

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

#greenTALKS la Climate Change Summit. Provocările și soluțiile gestionării apei în contextul schimbărilor climatice. Interviu cu Håkan Tropp VIDEO

#greenTALKS la Climate Change Summit. Provocările și soluțiile gestionării apei în contextul schimbărilor climatice. Interviu cu Håkan Tropp VIDEO

4 noiembrie 2024, 15:36

#GreenTALKS, Interviu cu Alexandra Petcu, coordonator Laborator Digital Verde UVT: „Tehnologia este un mijloc, nu un scop, pentru a atinge obiectivele dezvoltării durabile” VIDEO

13 decembrie 2024, 17:42

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Schimbări iminente în sistemul de reciclare: Garanția ar putea crește la 1 leu

Scris de: News Green | 5 noiembrie 2024, 08:10

aparat SGR

Autoritățile române anunță o serie de noi măsuri la punctele de reciclare, menite să îmbunătățească managementul deșeurilor și să crească gradul de implicare a cetățenilor în procesul de reciclare.

Schimbările vor fi aplicate pe întreg teritoriul țării și sunt esențiale pentru a asigura un mediu mai curat pentru generațiile viitoare.

În contextul îngrijorării crescute față de protejarea mediului, România plănuiește introducerea unor reglementări care să optimizeze colectarea deșeurilor și să încurajeze reciclarea activă. Deși nu s-a stabilit o dată exactă pentru implementare, cetățenii sunt sfătuiți să se pregătească pentru efectele pozitive pe care aceste măsuri le vor avea asupra mediului înconjurător, conform Capital.

Sistemul va intra în reorganizare

Recent, guvernul a anunțat și un plan amplu de reorganizare a sistemului național de gestionare a deșeurilor (SGR), care include un program de colectare separată pentru a simplifica reciclarea. Oficialii subliniază necesitatea ca populația să fie informată și pregătită pentru a se adapta la aceste noi cerințe.

„Ceea ce ne dorim este să se întâmple lucrurile cât mai repede, pentru că România încă mai are nevoie de sisteme de colectare separată. Al doilea proiect, foarte concret, este elaborarea planului național de gestionare a deșeurilor. Cred că știm cu toții că este o condiție favorizantă pentru finanțarea proiectelor din managementul deșeurilor. (…)”, a declarat Mihaela Frăsineanu, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului.

Aceasta a menționat și importanța elaborării unui plan național de gestionare a deșeurilor, esențial pentru atragerea fondurilor necesare dezvoltării infrastructurii de mediu. Frăsineanu a subliniat, de asemenea, că

„O a treia concluzie este legată de implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR): din fericire pentru noi, ne-a depășit așteptările și în acest caz putem vorbi de cel mai mare proiect de economie circulară la nivel național.”

Taxă majorată la un leu

SGR reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte de economie circulară din țară, iar instituții precum Administrația Fondului pentru Mediu și Garda Națională de Mediu vor sprijini financiar proiectele de mediu și vor asigura respectarea reglementărilor.

De anul viitor, garanția pentru returnarea sticlelor ar putea fi majorată la un leu pentru a stimula reciclarea. Totodată, se planifică extinderea punctelor de colectare până în 2025, pentru a facilita accesul și a reduce timpii de așteptare la returnarea ambalajelor.

În prezent, Sistemul Garanție-Returnare include ambalaje nereutilizabile din sticlă, plastic și metal, cu un volum de până la 3 litri. Proiectul exclude deocamdată PET-urile de 5 litri și alte tipuri de ambalaje, dar ministrul Mediului, Mircea Fechet, a menționat că sistemul este într-o continuă dezvoltare.

„Operatorii economici pot să primească finanțare de până la 8,4 milioane de euro pentru construirea fabricilor de procesare și de repunere în circuit a deșeurilor colectate,” a adăugat Fechet, demonstrând angajamentul guvernului de a asigura un mediu mai curat pentru toți cetățenii.