Solutii

Schimbările climatice amenință producția de bere în Germania: Cultivatorii de hamei caută soluții

2
min
4/10/2024

Schimbările climatice pun în pericol una dintre desfătările verii – berea rece. Producătorii germani de bere, faimoși pentru tradiția lor de secole, se confruntă cu dificultăți majore în cultivarea hameiului, ingredient esențial în producerea berii. Temperaturile tot mai ridicate și secetele din timpul verii au afectat semnificativ recoltele.

Andreas Widmann, cultivator de hamei din Hallertau, Bavaria, a pierdut între 20 și 30% din producție în ultimii ani, notează Euronews. Pentru a combate efectele climatice, el a participat la cursuri de specialitate și a devenit, la rândul său, mentor pentru tinerii cultivatori de la ferma sa. Widmann subliniază necesitatea dezvoltării unor soiuri de hamei mai rezistente la climă și promovării acestora în rândul berarilor.

Cheia adaptării ar putea veni de la Societatea pentru Cercetarea Hameiului, situată la nord de München, unde se cultivă noi varietăți de hamei capabile să reziste temperaturilor ridicate, secetei și bolilor. „Noile varietăți le oferă fermierilor și berăriilor o șansă de a menține tradiția și de a răspunde cerințelor viitorului”, explică Walter König, directorul general al Societății.

În universitățile din Germania, unde se studiază tehnologia berii, studenții sunt învățați să analizeze impactul schimbărilor climatice asupra materiei prime. Profesorul Thomas Becker, de la Universitatea Tehnică din München, subliniază importanța educării tinerilor pentru a dezvolta soluții inovatoare în fața noilor provocări climatice.

Fără măsuri de adaptare, producția de hamei din Europa ar putea scădea cu până la 18% până în 2050, afectând semnificativ industria berii.