Valurile de căldură şi episoadele de secetă scad nivelul cursurilor de apă, cauzând probleme pentru hidrocentrale şi pentru răcirea centralelor nucleare, au precizat reprezentanţii OMM.
La rândul lor, furtunile şi alte evenimente meteorologice extreme avariază infrastructurile în numeroase zone. OMM este o agenţie specializată din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, având mandatul de a monitoriza la nivel global chestiunile care ţin de vreme, climă şi resursele de apă.
Raportul anual al OMM privind starea serviciilor climatice afirmă că sectorul energetic este responsabil pentru trei sferturi din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră produse de oameni şi care alimentează schimbările climatice.
De aceea, este esenţial ca producţia de energie să fie radical schimbată. Însă guvernele lumii fac prea puţin pentru atingerea acestui obiectiv, a declarat Petteri Taalas, secretarul-general al OMM.
În prezent, 15% din centralele nucleare din lume se află în regiuni în care apa începe să devină o resursă rară.
Acest procent ar putea să crească până la 25% în următorii 20 de ani. În plus, 33% din termocentralele care necesită apă pentru sistemele lor de răcire, precum şi 11% din capacitatea hidroelectrică, sunt localizate în zone în care se manifestă un stres hidrologic.
Aproximativ un sfert din actualele baraje hidroelectrice şi aproape un sfert din proiectele de hidrocentrale se află pe râuri ce prezintă riscuri medii şi mari de a se confrunta cu penurii de apă.
Sursa foto: Laura Suarez (via imaggeo.egu.eu)