Smart City

Scoția și Țările de Jos testează hidrogenul în locul gazului pentru încălzire și gătit

2
min
16/3/2023

Scoția și Țările de Jos testează hidrogenul în locul gazului natural pentru încălzirea și gătitul cu emisii zero în 325 de locuințe.

Hidrogenul a câștigat teren de-a lungul anilor ca sursă de energie pentru mașini, iar acum este considerat un combustibil cu emisii zero și pentru locuințe. Programele-pilot din Scoția și Țările de Jos folosesc hidrogen în loc de gaz natural pentru încălzire și gătit.

În Scoția, hidrogenul gazos este creat din apă prin procesul de electroliză, alimentat de o turbină eoliană offshore și apoi stocat în rezervoare gata de utilizare. De acolo, se deplasează prin conducte până la 300 de case, potrivit BBC.

Țările de Jos utilizează conductele de gaz natural existente pentru a pompa hidrogen în 25 de apartamente dintr-o instalație locală de electroliză. Statul olandez intenționează să extindă programul-pilot la 550 de case, folosind rețeaua de gaz natural existentă în 2025.

Mai poţi citi şi: Planeta riscă să intre într-un „ciclu fatal” din cauza crizei climatice. Ce soluţii propun cercetătorii

În Marea Britanie, 85% din locuințe sunt încălzite cu gaz natural, ceea ce ar face tranziția la hidrogen relativ simplă în comparaţie cu trecerea la pompe de căldură electrice, deoarece ar putea fi folosită toată infrastructura veche.

Spre deosebire de gazul natural, arderea hidrogenului nu generează emisii de gaze cu efect de seră. În Japonia, hidrogenul gazos va fi folosit pentru a alimenta turbinele care ar putea genera electricitate pentru case în viitor. Unii entuziaști cred că hidrogenul ar putea fi cheia pentru a debloca cantități infinite de electricitate regenerabilă.

Hidrogenul se poate obține în cantități foarte mari, deoarece poate fi derivat din apă sau din biomasă. Spre deosebire de combustibilii fosili, hidrogenul nu produce gaze cu efect de seră sau poluanți atunci când este ars pentru a produce căldură sau electricitate. Emite doar vapori de apă.

Mai poţi citi şi: Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică

Atât timp cât procesul de electroliză de extragere a hidrogenului din apă este alimentat de energie regenerabilă, nici în acel punct nu se produc emisii (doar în punctul în care sunt create turbinele eoliene, panourile solare sau hidroturbinele).

În prezent, hidrogenul gazos costă de două ori mai mult decât gazul natural pentru a fi produs, dar acest lucru s-ar putea schimba pe măsură ce infrastructura și tehnologia se îmbunătățesc.

Foto: Freepik