Într-un efort de a reduce emisiile de carbon și facturile la energie, Scoția testează o soluție inovatoare de încălzire sustenabilă: tapetul electric ecologic. Acest proiect pilot, lansat în orașul Glasgow, explorează posibilitatea de a înlocui sistemele tradiționale de încălzire cu gaz în 12 proprietăți, folosind o tehnologie care emite căldură prin benzi subțiri de cupru și grafen sau carbon.
Proiectul este o colaborare între Universitatea din Glasgow, Universitatea din Strathclyde, West of Scotland Housing Association și Consiliul Local din Glasgow. Tapetul electric, instalat pe tavane, emite căldură în doar câteva minute și ar putea reprezenta o soluție pentru locuințele prost izolate din Scoția, renumite pentru pierderile mari de căldură, notează euronews.ro.
Tapetul electric este ușor de montat și nu doar încălzește locuințele, dar contribuie și la reducerea umidității și a riscului de apariție a mucegaiului. Tehnologia este monitorizată prin intermediul IoT și inteligenței artificiale, colectând date despre consumul de energie și eficiența reținerii căldurii.
Proiectul face parte dintr-o serie de inițiative sprijinite de Scotland Beyond Net Zero, menite să ajute tranziția Scoției către neutralitatea climatică. Acesta este considerat un pas crucial în reducerea emisiilor din sectorul rezidențial, care contribuie la 36% din totalul emisiilor de carbon din Regatul Unit. Dacă tehnologia se dovedește eficientă, ar putea fi extinsă la scară largă pentru a contribui la atingerea obiectivului de zero emisii nete până în 2045.