Solutii

Se construiește primul vehicul care nu va consuma carburant

2
min
25/7/2024

Un dirijabil electric va fi disponibil din 2026 și va revoluționa industria aviatică a lumii, urmând să folosească numai energia solară.

Solar Airship One, un dirijabil electric revoluționar, își propune să schimbe complet industria aviatică. Trei piloți sepregătesc să facă înconjurul lumii într-un zbor alimentat exclusiv de energie solară. Compania franceză responsabilă pentru construcția acestui zeppelin ambițios estimează că va fi gata până în 2026, conform TVRInfo.

Acest dirijabil electric va intra în istorie prin realizarea primului zbor fără escală în jurul lumii, fără a consuma nici măcar o picătură de carburant. Zeppelinul va fi complet autonom, generându-și întreaga electricitate necesară pentru zbor de la soare.

Mike Dwyer, reprezentant al companiei franceze, a declarat: „Vrem să demonstrăm că noile noastre tehnologii digitale, de inginerie și de fabricație ne permit să realizăm zboruri sustenabile.”

Echipaj format din trei piloți

La bordul dirijabilului, care va avea o lungime de 151 de metri, se va afla o echipă formată din trei piloți, inclusiv elvețianul Bertrand Piccard, cunoscut pentru înconjurul lumii cu un balon cu aer cald în 1999.

„Capgemini și Solar Airship colaborează pentrua explora limitele energiei solare, transformând-o în electricitate pentru propulsarea și manevrarea dirijabilului, inclusiv pentru aterizarea acestuia. Nu este doar un experiment teoretic, ci o demonstrație practică a unui zbor global realizat doar cu energie solară,” a adăugat Mike Dwyer.

Acoperit cu panouri solare

Pentru a genera energia necesară pentru zbor, jumătatea superioară a corpului dirijabilului, echivalentă cu mărimea unui teren de fotbal, va fi acoperită cupanouri solare. Acestea vor produce electricitatea necesară pentru propulsie petimp de zi, iar pe timpul nopții se va folosi hidrogenul.

Călătoria în jurul lumii, pe care echipa sperăsă o finalizeze în doar 20 de zile, este programată să înceapă în 2026. Deși tehnologia dirijabilelor datează din anii 1850-1860, ele au fost abandonate după un accident aviatic în 1937.

Foto: tvrinfo.ro