Parcul fotovoltaic de la Teiuș, cu o capacitate instalată de 60 MW, urmează să fie pus în funcțiune la finalul lunii aprilie.
Acesta se alătură celor aproximativ 600 MW de capacități deja operaționale, realizate prin proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în domeniul energiei regenerabile, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul unui eveniment de specialitate organizat de Financial Intelligence, potrivit economedia.ro.
„Doar din apelurile lansate prin PNRR, am reușit să punem în funcțiune aproape 600 MW de capacități pentru producția de energie verde. Estimăm că, până la sfârșitul lunii aprilie, va deveni operațional și proiectul de la Teiuș, care ar putea fi cel mai mare realizat până în prezent în cadrul acestui program”, a precizat ministrul. Acesta a subliniat că extinderea capacităților din surse regenerabile contribuie la reducerea costurilor pentru consumatori și la consolidarea competitivității economiei naționale.
Totodată, Burduja a menționat că România a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește capacitatea de stocare a energiei. În prezent, aceasta se apropie de 400 MWh, comparativ cu doar 8 MWh la începutul anului 2023.
Investiție a unei companii daneze
Parcul de la Teiuș este dezvoltat de compania daneză Eurowind Energy, specializată în proiecte eoliene, solare și hibride. Valoarea totală a investiției este de 47,15 milioane de euro (echivalentul a 54,98 milioane de euro cu TVA). Proiectul a beneficiat de un sprijin financiar de 15 milioane de euro din fonduri PNRR, conform Contractului de finanțare nr. 183/30.12.2023, cod RUE 643, prin Componenta 6 – Energie, Măsura I.1, destinată susținerii investițiilor în noi capacități de producție de energie din surse regenerabile.
În luna martie 2025, Eurowind Energy a anunțat dezvoltarea unui proiect eolian de amploare în județul Botoșani, cu o capacitate estimată la 1.200 MW și o investiție de peste un miliard de euro.
Potrivit declarațiilor lui Adrian Dobre, country manager al Eurowind Energy România, prioritățile companiei pentru 2025 includ finalizarea a două proiecte majore: parcul fotovoltaic de la Teiuș (60,2 MW) și parcul eolian de la Pecineaga (48 MW), situat în județul Constanța.
Anterior, Eurowind Energy a dezvoltat trei parcuri fotovoltaice în România: la Pufești (Vrancea, operațional din 2012), Hălchiu (Brașov, operațional din 2013) și Mihăilești (Ilfov, operațional din 2013). Compania este activă pe piața românească din 2011.