...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

4 minute de citit

Secetele persistente aduc o lipsă acută de apă și amenință culturile din Europa și Africa de Nord

Scris de: Green News | 6 august 2024, 04:57

secetele-persistente-aduc-o-lipsa-acuta-de-apa-si-ameninta-culturile-din-europa-si-africa-de-nord

Africa de Nord a fost grav afectată de secetă în ultimii șase ani, iar vara aceasta nu sunt semne de ameliorare. Sudul și estul Europei sunt acum pregătite pentru provocări similare, după ce au trecut deja prin doi ani de secetă persistentă.

Temperaturile peste medie și valurile de căldură, combinate cu precipitațiile reduse, afectează umiditatea solului și creșterea vegetației. Previziunile sezoniere sugerează că această situație va continua, cu condiții mai calde și ușor mai uscate în această vară, în special în sudul Europei, arată autoritățile europene.

Condiții de secetă la începutul lunii iulie 2024

Mai multe țări din Europa s-au confruntat cu condiții critice de secetă în primele zece zile ale lunii iulie. Această situație a urmat condițiilor calde și secetoase din 2022 și 2023 și a făcut ca sudul și sud-estul Europei să se confrunte cu penurii critice de apă.

Observatorul european al secetei din cadrul JRC identifică seceta agricolă, atunci când plantele și culturile prezintă semne de stres, în zone extinse din regiunea mediteraneeană. Aceasta afectează în special centrul și sudul Italiei, nord-vestul Spaniei, Grecia și centrul-vestul Turciei. Aceste condiții se extind, de asemenea, în Ucraina, România și sudul Rusiei.

În același timp, Europa Centrală și de Vest s-a confruntat cu condiții mai umede decât media în timpul verii, iar unele părți ale Franței și Germaniei s-au confruntat cu condiții de umezeală excesivă care pot, de asemenea, afecta culturile din cauza mucegaiului.

Impactul secetei și al căldurii extreme

La începutul lunii iulie 2024, zona mediteraneeană și zone întinse din Europa de Est s-au confruntat cu condiții de sol mai uscate decât de obicei. Unele regiuni din Maroc, Algeria și Tunisia se confruntau, de asemenea, cu condiții de secetă prelungită, cu efecte semnificative asupra vegetației. În același timp, Alpii de Vest și zonele învecinate au înregistrat, de asemenea, efecte negative asupra vegetației, care pot fi legate de condițiile de umezeală excesivă, creșterea vegetativă târzie și semănatul întârziat.

Informații din mai multe surse arată că, în Sicilia, Italia, rezervoarele sunt sub nivelul de alertă, cu volume cu 45% mai mici decât în anul precedent. 25% dintre municipalități au emis regulamente de economisire a apei, deoarece seceta a cauzat o pierdere de 25% în producția agricolă – afectând grav citricele, grâul și viile, pagubele economice fiind estimate la 2,7 miliarde de euro. Animalele beau noroi pe măsură ce lacurile seacă, iar fermierii au fost nevoiți să sacrifice animalele din cauza lipsei de hrană și de apă.

În mod tragic, un val de căldură în Cipru a provocat moartea a două persoane în vârstă, în timp ce Turcia se luptă cu incendiile de vegetație, deoarece temperaturile depășesc 40°C. Ca răspuns la temperaturile periculos de ridicate, Ministerul grec al Culturii și Sportului a închis situl Acropolis din Atena între orele 12.00 și 17.00 (CEST) în 17 și 18 iulie. În mod similar, Albania a reprogramat programul de lucru al funcționarilor publici pentru a evita expunerea la căldură extremă.

Prognoza de secetă pentru lunile următoare

Este probabil ca aceste efecte să continue, în perioada iulie – septembrie 2024 fiind prognozate condiții mai uscate decât în mod normal în Peninsula Iberică, sudul Franței, centrul și nordul Italiei, Slovenia, Croația, Ungaria, Slovacia, Europa de Est, sudul Rusiei și nordul Africii. Între timp, în nordul Europei sunt prognozate condiții apropiate de medie sau ușor mai umede decât media.

Lipsa prelungită a precipitațiilor în cea mai mare parte a sud-estului Europei și în nordul Africii, alături de temperaturile mai ridicate decât media, pot afecta debitele râurilor și agricultura, ecosistemele și producția de energie. Gestionarea atentă a resurselor de apă este esențială pentru minimizarea acestor efecte negative.

Impact pozitiv asupra societății: utilizarea datelor pentru gestionarea dezastrelor

Aceste rapoarte sunt partajate în cadrul comunității de protecție civilă și pe platforma Rețelei de cunoștințe creată de Direcția Generală pentru Protecția Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar a UE. Acest schimb de cunoștințe ajută la o mai bună pregătire și la o mai bună reacție la condițiile meteorologice extreme. Prin prognozarea și înțelegerea secetei și a altor fenomene meteorologice extreme, autoritățile pot colabora pentru a proteja viețile și mijloacele de subzistență în Europa și în întreaga lume.

Observatorul European al Secetei (EDO) din cadrul JRC monitorizează în permanență evoluția și impactul secetelor în Europa și în întreaga lume. Pagina Situația actuală a secetei în Europa prezintă cea mai recentă analiză.