-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Orașul danez care plătește cetățenii pentru returnarea paharelor de cafea: un model sustenabil cu impact european

14 ianuarie 2025, 09:16

Masinile electrice vor putea fi cumpărate in leasing social

Mașini electrice în rate în România, printr-un program de leasing auto social garantat de stat. Subvenția ar putea ajunge până la 13.000 de euro.

14 ianuarie 2025, 08:03

Mai mulți căței din București au fost salvați dintr-o curte plină cu deșeuri! Șase dintre ei încă își caută stăpâni

13 ianuarie 2025, 19:00

România mai curată, în fiecare zi! Peste 569 tone de deșeuri și ambrozie, colectate în 6 luni cu ajutorul aplicației Let’s Do It, Romania!

România mai curată, în fiecare zi! Peste 569 tone de deșeuri și ambrozie, colectate în 6 luni cu ajutorul aplicației Let’s Do It, Romania!

13 ianuarie 2025, 18:15

#greenTALKS

Cum a fost la Climate Change Summit în București! Zeci de speakeri au propus soluții pentru mii de oameni live și milioane de vizualizări online

Climate Change Summit la București. Cum s-a văzut evenimentul prin ochii Green News + interviurile care contează FOTO și VIDEO

20 octombrie 2024, 16:17

green-talks-coca-cola-hbc-romania-si-angajamentul-pentru-sustenabilitate-o-strategie-pentru-viitor-interviu-cu-alice-nichita-corporate-affairs-sustainability-director-video

GREEN TALKS. Coca-Cola HBC România și drumul spre sustenabilitate, o strategie pentru viitor. Interviu cu Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director VIDEO

13 august 2024, 07:02

#greenTALKS la Climate Change Summit. Provocările și soluțiile gestionării apei în contextul schimbărilor climatice. Interviu cu Håkan Tropp VIDEO

#greenTALKS la Climate Change Summit. Provocările și soluțiile gestionării apei în contextul schimbărilor climatice. Interviu cu Håkan Tropp VIDEO

4 noiembrie 2024, 15:36

Salveaza Articolul

4 minute de citit

Sectorul 1 anunță un sistem ultramodern de colectare selectivă a deșeurilor, inclusiv compostoare

Scris de: Green News | 8 iulie 2022, 10:01

sectorul-1-anunta-un-sistem-ultramodern-de-colectare-selectiva-a-deseurilor-inclusiv-compostoare

În Sectorul 1 va fi implementat un sistem ultramodern de colectare selectivă a deșeurilor, în baza unui proiect aprobat în şedinţa de marţi a Consiliului Local. 

Sistemul integrat de colectarea selectivă a deșeurilor din această zonă administrativă va permite împărțirea pe cinci fracții, potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1:

–       hârtie/carton,

–       plastic/metal,

–       sticlă,

–       deșeuri reziduale,

–       bio-deșeuri.

Prin acest proiect a fost aprobată documentaţia tehnico-economică revizuită a proiectului de investiţii „Sistem integrat de colectare a deşeurilor la nivelul Sectorului 1″ şi participarea Sectorului 1 cu acest proiect în scopul unei finanţări nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 3.

„În concret, urmează a fi amenajate un număr de 244 puncte de colectare subterane cu un număr de 1.394 de module subterane de colectare. Capacitatea volumetrică a fiecărui modul subteran va fi de 3 metri cubi (mc), iar capacitatea volumetrică totală a modulelor subterane va fi de 4.182 mc.

Totodată, vor fi amenajate 698 de puncte de colectare supraterane, care vor avea 1.442 module supraterane de colectare cu compactare şi 2.416 module supraterane de colectare fără compactare.

Citește și: REPORTAJ Plaja sălbatică de la Corbu, afacere imobiliară avizată de guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării 

Capacitatea volumetrică a fiecărui modul suprateran va fi de 0,24 mc, iar capacitatea volumetrică totală a modulelor supraterane va fi de 952,92 mc”, a scris, pe Facebook, primarul Clotilde Armand. 

În plus, vor fi achiziţionate 20.000 de unităţi de compostare individuale cu un volum de 0,28-0,30 mc (280 – 300 litri). Armand adaugă că punctele de colectare selectivă vor fi dotate cu panouri fotovoltaice şi vor beneficia de sisteme de supraveghere video, iar monitorizarea utilizatorilor individuali va fi realizată prin dotarea pubelelor cu CIP-uri.

Citește și: ANALIZĂ Editarea genelor plantelor, un mod inovativ și eficient de a răspunde exigențelor cauzate de schimbările climatice

Prin implementarea acestui proiect, capacitatea de colectare fracție reciclabilă uscată (hârtie/carton și plastic/metal) va fi de 1.091,52 mc, echivalent a circa. 22.000 t/an, care se pot recupera în stația de sortare, capacitatea de colectare fracție reciclabilă sticlă va fi de 901,92 mc, echivalent a circa 3000 t/an, care se pot recupera într-o stație de reciclare a sticlei, capacitatea de colectare fracție reciclabilă umedă(bio-deșeuri) va fi de 1032,96 mc, echivalent a circa 17.500 t/an, care se pot trata în cadrul unei stații de compostare, iar capacitatea de colectare fracție reciclabilă umedă (deșeuri reziduale) va fi de 1032 mc, echivalent a circa 17500 t/an, care se pot depozita pe groapa de gunoi.

Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea totală a investiției este de 246.076.998,17 lei inclusiv TVA. Din bugetul local urmează a finanțată contribuția eligibilă a Sectorului 1, reprezentând 2% din valoarea cu TVA a costurilor eligibile acceptate la finanțare precum și a tuturor costurilor neeligibile.

Restul vor fi bani europeni. Totuși, în cazul în care proiectul nu obține sau obține parțial finanțarea nerambursabilă, finanțarea sa se va face de la bugetul local, total sau parțial, până la incidența întregului cost al proiectului.

„Mai mult, va fi amenajat un centru de monitorizare date dotat cu un server găzduire software gestiune şi un software de gestiune. Valoarea totală a investiţiei este de 246.076.998,17 lei inclusiv TVA. Din bugetul local urmează a finanţată contribuţia eligibilă a Sectorului 1, reprezentând 2% din valoarea cu TVA a costurilor eligibile acceptate la finanţare precum şi a tuturor costurilor neeligibile”, a adăugat primarul Sectorului 1.

Sursa foto: Wikimedia Commons