-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Fumatul interzis la Cluj

Cluj-Napoca ar putea deveni primul oraș din România cu interdicții extinse privind fumatul în spațiile publice

13 ianuarie 2025, 11:02

fructe de mare

Fructele de mare conțin cantități mari de microplastice, relevă un nou studiu

13 ianuarie 2025, 10:02

Deșeuri textile pentru reciclare

Prima localitate în care a început colectarea deșeurilor textile. Containerele sunt păzite de Poliția Locală

13 ianuarie 2025, 08:30

Florile de nuc își schimbă sexul în fiecare sezon de 40 de milioane de ani

13 ianuarie 2025, 07:30

#greenTALKS

#greenTALKS la Climate Change Summit. Provocările și soluțiile gestionării apei în contextul schimbărilor climatice. Interviu cu Håkan Tropp VIDEO

#greenTALKS la Climate Change Summit. Provocările și soluțiile gestionării apei în contextul schimbărilor climatice. Interviu cu Håkan Tropp VIDEO

4 noiembrie 2024, 15:36

#greenTALKS Valentin Krancevic: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” - VIDEO

#greenTALKS Valentin Krancevik: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” – VIDEO

30 octombrie 2024, 09:02

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Șeful Gărzii de Mediu, anunț privind interzicerea centralelor de apartament din România: Eu sunt întru totul de acord cu acest demers

Scris de: ClaudiuPopa | 1 noiembrie 2024, 16:15

Deciziile luate la Bruxelles îi vizează și pe proprietarii de centrale de apartament din România, interzicerea centralelor de apartament

Andrei Corlan, comisar-șef al Gărzii Naționale de Mediu, a explicat recent, în emisiunea „Cu Gândul la București”, că este de acord cu interzicerea centralelor de apartament, demersul european care se va pune treptat în practică la nivelul întregii Uniuni Europene. Totuși, Corlan spune că statul trebuie să găsească soluții pentru înlocuirea centralelor, iar cea mai bună alternativă ar fi, pentru București, modernizarea actualului sistem de termoficare.

Șeful Gărzii de Mediu, anunț privind centralele de apartament din România: Eu sunt întru totul de acord cu acest demers

„Eu sunt întru totul de acord cu acest demers. Cred că politicile europene trebuie duse la bun sfârșit. Dar trebuie să existe și o alternativă pentru cei care dezvoltă, fără a mai face centrale de apartament. Există foarte multe proiecte pe energie verde care trebuie accesate. Trebuie să fie un raport corect între partea punitivă și partea de stimuli și de recompense”, a spus Andrei Corlan.

Comisarul-șef al Gărzii Naționale de Mediu este de părere că actualul sistem de termoficare, administrat de Primăria Capitalei, prin Termoenergetica, este în curs de modernizare.

„Atât timp cât vorbim de o rețea de termoficare în plin proces de modernizare, și discutăm și de zone într-o dezvoltare accelerată, ar trebui să fie corelate cele două dezvoltări. Și să se atingă un scop comun, care este o calitate a aerului mai bună”, a precizat Andrei Corlan, în emisiunea „Cu Gândul la București”.

Șeful ELCEN cofirmă interzicerea centralelor de apartament: „Drumul este foarte clar”

Și Claudiu Crețu, directorul general ELCEN (Electrocentrale București), a spus, în aceeași emisiune că drumul în ceea ce privește interzicerea centralelor de apartament este unul clar. Crețu a explicat cum se va ajunge la interzicerea centralelor.

„Sunt câțiva ani buni de când susțin public sistemul centralizat (sistemul de termoficare din București – n.r.). De ce? Pentru că am înțeles viziunea Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, intenția este bună: să avem în orașe un aer cât mai curat. Asta înseamnă că încălzirea trebuie să se facă arzând cât mai puțin combustibil. În felul acesta, emisiile sunt scăzute sau spre zero. În sistemul centralizat poți introduce și energie regenerabilă”, a transmis Claudiu Crețu în cadrul emisiunii.

Oficialul ELCEN a precizat că centralele de apartament au o durată de viață de aproximativ 10 ani.

„Și centralele acestea expiră, nu au durată de viață veșnică. Pe lângă faptul că nu o să mai ai de unde să cumperi, ele prezintă și niște riscuri (…). Cred că durata lor de viață este de 10 ani”, a detaliat Claudiu Crețu.

Parlamentul European a adoptat, în martie 2024, Directiva privind schimbările climatice. Aceasta se referă și la interzicerea centralelor de apartament cu gaz. Directiva a fost adoptată cu 370 voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial și de Consiliul UE, relatează Euractiv.

„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire.  Trebuie să elimine treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040”, se arată în directiva Parlamentului European.