Life Style

Set de recomandări utile pentru a deveni un prosumator sustenabil

2
min
14/6/2024

Ghidului Prosumatorului Sustenabil 2024, o inițiativă educațională ce se adresează actualilor și viitorilor prosumatori.

Cu sprijinul ENGIE România și prin inițiativa civică energiaTA, EFdeN a lansat Ghidul Prosumatorului Sustenabil 2024. Acest ghid educațional se adresează atât actualilor, cât și viitorilor prosumatori, conform focus-energetic.ro.

Prima ediție a Ghidului Prosumatorului, lansată în 2019, a fost un efort de conștientizare și popularizare a beneficiilor economice și de mediu ale producției de energie solară. Aceasta a oferit informații utile despre cum se poate deveni prosumator. De atunci, numărul prosumatorilor a crescut semnificativ, ajungând la aproximativ 120.000, și continuă să crească.

În acest context favorabil pentru energia solară, Ghidul Prosumatorului Sustenabil oferă recomandări utile pentru prosumatori, ajutându-i să devină și mai sustenabili. Pe lângă descrierea etapelor necesare pentru a deveni prosumator, ghidul include informații de la prosumatori și exemple de bune practici pentru maximizarea rentabilității investiției în sistemele de autoproducție de energie. De asemenea, oferă sfaturi privind alegerea și dimensionarea echipamentelor, modalitățile de creștere a autoconsumului și detalii despre facturare. Toate acestea contribuie la promovarea practicilor sustenabile și la dezvoltarea comunităților de energie durabilă.

Definirea prosumatorului sustenabil

„Conceptul de prosumator a evoluat către o nouă etapă: definirea prosumatorului sustenabil. Este esențial să producem energie eficient și inteligent. Suntem mândri să oferim acest ghid de recomandări utile împreună cu partenerii noștri de la EFdeN, pentru a integra soluții complete de panouri solare, pompe de căldură și baterii”, a declarat Nicolas Richard, CEO ENGIE România.

„Prin proiectul energiaTA ne propunem să fim aliații celor care doresc să devină prosumatori și a celor care își doresc eficiență, oferindu-le resurse pentru a maximiza autoconsumul de energie solară. Ghidul Prosumatorului Sustenabil este un instrument valoros pentru crearea comunităților sustenabile de energie”, a adăugat Claudiu Butacu, co-fondator EFdeN și energiaTA.

De unde poate fi obținut Ghidul

Ghidul Prosumatorului Sustenabil 2024 poate fi descărcat gratuit de pe site-urile ENGIE și energiaTA. Grupul de companii ENGIE România activează în distribuția și furnizarea de gaze naturale, producția din surse regenerabile și furnizarea de energie electrică, precum și în soluții verzi și servicii tehnice pentru instalații de gaze naturale și centrale termice. ENGIE România și filialele sale deservesc aproape 2.250.000 de clienți, operează o rețea de distribuție de 23.255 km, dețin o capacitate de producție din surse verzi de 202 MW și au peste 4.300 de angajați. Grupul a realizat investiții de 6.760 milioane de lei din 2005 până la 31 decembrie 2023.