Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) din România, al doilea ca mărime din Europa după cel din Germania, continuă să înregistreze rezultate remarcabile, demonstrând un impact pozitiv atât asupra mediului, cât și asupra economiei circulare. Cum se prezintă acesta după mai bine de un an de funcționare?
SGR în cifre după 13 luni de funcționare! Performanțele remarcabile ale Sistemului de Garanție-Returnare
După 13 luni de funcționare a SGR, iată câteva dintre realizările care reflectă succesul acestui sistem inovator:
- Peste 3 miliarde de ambalaje returnate – Românii au răspuns activ inițiativei, contribuind la reducerea deșeurilor.
- Peste 75% a fost rata de colectare în ultimele trei luni, ceea ce arată o îmbunătățire constantă a eficienței procesului.
- Peste 250.000 de tone de ambalaje au fost deja predate la reciclatori, un pas major către un mediu mai curat.
- 6 din 10 români returnează ambalaje în mod regulat, ceea ce subliniază schimbarea comportamentului în rândul populației.
- 800 de locuri de muncă create în diverse sectoare, stimulând dezvoltarea economică la nivel național.
SGR continuă să fie un motor esențial al economiei circulare și un exemplu de implicare civică responsabilă. Cu fiecare ambalaj returnat, România se apropie tot mai mult de un viitor sustenabil.
Peste 302 milioane de ambalaje returnate în luna februarie
Cu peste 302 milioane ambalaje returnate în februarie, Sistemul Garanție – Returnare (SGR) păstrează viteza de creștere, adaugă în portofoliu rezultate excelente în ceea ce privește cantitățile trimise spre reciclare și avansează către comunitățile locale.
Ministrul Mediului a venit cu mai multe detalii privind performanța SGR în februarie.
„M-am uitat pe cele mai noi date SGR, la indicatorii pe care îi urmăresc constant, iar în ultima lună am reușit să returnăm împreună peste 165,7 milioane PET-uri, 60,2 milioane sticle și 76 milioane doze de aluminiu.
Industria reciclării a primit o infuzie de 18.260 tone de ambalaje, care au ajuns în fabrici specializate, unde sunt transformate în materie primă. Vorbim despre 4.524 tone PET-uri, 795 tone aluminiu și 12.941 tone sticlă.
Avem și un plus de 180 noi puncte de colectare automată a ambalajelor înființate în februarie, ceea ce înseamnă că rețeaua națională crește în continuare, susținută de magazine, autorități locale, operatori de RVM-uri, toți actorii”, a explicat Mircea Fechet.
Oficialul spune că se bucură că sistemul se calibrează de la o lună la alta, concomitent cu creșterea numărului de aparate.
„Mă bucur să constat că, de la o lună la alta, sistemul se calibrează, iar numărul aparatelor inactive scade, ceea ce înseamnă că suntem din ce în ce mai aproape de momentul când situațiile în care nu se pot returna ambalaje vor fi de scurtă durată. Sper să putem avea cât mai multe județe unde toate punctele de colectare să fie funcționale, așa cum s-a întâmplat luna aceasta în Vrancea și Mureș.
De asemenea, mă bucur că există din ce în ce mai multe inițiative prin care practica returnării de ambalaje este încurajată, iar Sistemul Garanție – Returnare câștigă teren în comunitățile locale. Este unul dintre obiectivele pe care le am în vedere în acest an, SGR să devină „unul de-al casei” în mediul rural, și aici orice mână de ajutor e binevenită. Cel mai recent exemplu este în Ciortești (Iași), unde oamenii nu mai trebuie să meargă zeci de kilometri cu sacii de ambalaje, până la cel mai apropiat punct de colectare de la oraș, pentru că Primăria a instalat două RVM-uri printr-un acord cu un operator, iar rezultatele au venit imediat.
Îmi doresc ca astfel de soluții locale să inspire și alte administrații, pentru că transformarea SGR într-un sistem matur, pe deplin funcțional, depinde de cum ne mobilizăm cu toții să avem comunități mai curate, o industrie orizontală la potențial maxim și generații mai responsabile față de natură.”, a completat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.