Solutii

Sistem integrat pentru ca toate spitalele să folosească energie regenerabilă

1
min
22/7/2024

Tranziția la energie verde a unităților medicale din România ar putea costa peste un miliard de euro și s-ar putea realiza în 10 ani

Recent, în cadrul unei delegații oficiale din Emiratele Arabe Unite, secretarul de stat Alexandru Rogobete a discutat despre potențialele proiecte energetice, dezvoltate prin Parteneriate Public-Private (PPP-uri), menite să creeze un sistem integrat de eficientizare energetică a spitalelor din România. Conform reprezentanților Ministerului Sănătății, parteneriatul pentru tranziția verde a spitalelor ar putea atinge valoarea de un miliard de euro pe o perioadă de zece ani, conform cugetliber.ro.

„Discutăm despre un posibil proiect de tip PPP care ar putea atrage investiții private de până la un miliard de euro în următorii zece ani, pentru infrastructura energetică a spitalelor din România. Deși discuțiile sunt încă la început, anticipăm economii și eficientizări de miliarde de euro în sistem, economii care pot fi ulterior redirecționate către alte programe de investiții, fie pentru echipamente medicale, fie pentru dotări sau renovări,” a subliniat secretarul de stat Alexandru Rogobete.

Experți în energie regenerabilă

Este de menționat că acest proiect dezbătut cu experți în energie regenerabilă și în infrastructura spitalicească se concentrează pe următoarele aspecte:

Instalarea sistemelor de schimb termic (pompe de căldură) pentru reducerea costurilor necesare încălzirii spitalelor.

Instalarea panourilor solare pe spitale pentru reducerea consumului de energie din rețea și optimizarea generării de energie utilizată de unitățile spitalicești.

Implementarea sistemelor digitale inteligente care vizează optimizarea consumului de energie și a agentului termic.

Aceste proiecte, deocamdată în faza incipientă, au fost discutate detaliat cu reprezentanții International Holding Company (IHC) din Abu Dhabi, una dintre cele mai valoroase companii de tip holding din regiunea MENA, cu o capitalizare de piață de aproximativ 300 de miliarde de dolari.