Solutii

Sistemul antigrindină, suspendat în Prahova la ordinul Ministerului Agriculturii după protestele fermierilor! Specialiștii atrag atenția: Racheta nu face altceva decât să fie mijlocul de transport al iodurii de la sol în nor

4
min
8/8/2024

Problema sistemului antigrindină continuă să împartă fermierii români din diverse sectoare agricole în două tabere, mai ales în urma ultimelor evenimente, în condițiile în care ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a semnat în 26 iulie ordinul care a interzis lansarea rachetelor antigrindină de către Grupul de Combatere Prahova, arată Agro TV.

Decizia a fost luată la solicitările fermierilor și producătorilor agricoli din județul Prahova, care au protestat în ultima vreme împotriva acestor sisteme, însă, sectorul agricol a rămas divizat în privința sistării rachetelor antigrindină, arată Agro TV.

Specialiștii spun că aceste sisteme ajută fermierii și doar elimină posibilitatea grindinei de mari dimensiuni care ar distruge culturile. Ing. Ionuț Lazăr, reprezentant al SC Intervenții Active în Atmosferă, a explicat, pentru sursa citată, ce presupune sistemul antigrindină.

„Ne confruntăm de câțiva ani cu discuții cu fermierii, chiar i-am avut la noi la unitatea de la Vrancea. Am fost foarte deschiși cu dânșii, le-am explicat în detaliu cum acționăm, ce facem, faptul că nu intervenim pe orice tip de nor sau că tehnologia utilizată nu impactează precipitațiile sau formațiunile noroase. Fermierii, cumva, au escaladat această nemulțumire și își manifestă în continuare nemulțumirea față de sistem, nejustificată, din punct de vedere tehnic și științific […] Nu suntem unii de-o parte a mesei și ceilalți de cealaltă parte a mesei. Trebuie ca împreună să lucrăm la acest deziderat, pentru că nimeni nu lucrează în defavoarea fermierilor. Nimeni nu face lucruri ca să distrugă ceva”, a declarat pentru AgroTV ing. Ionuț Lazăr, reprezentant al SC Intervenții Active în Atmosferă.

Cum funcționează sistemul antigrindină din România

Specialistul a detaliat principiul de funcționare al sistemului, pentru a îi reasigura pe fermieri de faptul că atât iodura de argint, cât și modul de lansare al rachetelor nu pun în pericol activitățile agricole.

„Principiul este acela de a transporta substanța activă de la sol la nor. Deci, racheta nu face altceva decât să fie mijlocul de transport al iodurii de la sol în nor. În nor se împrăștie această substanță activă, și anume iodura de argint, care nu face altceva decât să suplimenteze nucleele de condensare naturale, deja existente în norul respectiv.

În urma dispersiei iodurii de argint și a multiplicării nucleelor de condensare, practic nu mai dăm voie grindinei, gheții din norul respectiv, să se dezvolte la dimensiuni mari. Fiind din ce în ce mai multe nuclee de condensare, norul se îngreunează. Atunci, gravitațional, acele particule de apă sau de gheață de mici dimensiuni ies din nor, intră în zona caldă și, până la sol, se topesc.

Principiul acesta este utilizat de foarte multe țări, iar iodura de argint este o substanță utilizată la nivel mondial, mai ales că această substanță este folosită și pentru stimularea precipitațiilor”, a precizat ing. Ionuț Lazăr pentru Agro Tv.

Mediul academic autohton, frapat de decizia de sistare a activității sistemului antigrindină

Poziția fermierilor, care au declarat că sunt pentru sistarea activității sistemului antigrindină, i-a surprins atât membrii organizațiilor de profil, cât și pe membrii mediului academic autohton.

„Pe mine m-a surprins faptul că oameni care sunt cu o activitate veche în agricultură, adevărați profesioniști, au cerut suspendarea unei astfel de acțiuni. Repet încă o dată: m-au surprins în sensul negativ de a gândi”, a declarat prof.univ. dr. Valeriu Tabără, în cadrul conferinței „Seceta: Provocarea secolului 21 în agricultură”.

Întrebat de cauzele care au accentuat această dispută, prof.univ. dr. Valeriu Tabără a declarat faptul că activitatea electorală din anul curent ar putea influența această situație.

„În primul rând cred că este o speculație și s-a căzut pradă și momentului. Anul 2024 este un an electoral. Eu chiar nu am înțeles, pentru că fermierii care au vorbit nu sunt niște fermieri oarecare. Cred că atunci când se iau poziții, mai ales pe astfel de probleme, trebuie să fie gândite bine care sunt consecințele. Închipuiți-vă dacă s-ar suspenda tot ceea ce s-a făcut până acum în domeniu. Ar fi o pierdere imensă pentru România, pentru agricultura României și nu numai, pentru că de grindină și de fenomene extreme nu este afectată doar agricultura. Suntem afectați toți. Sunt efecte absolut distrugătoare. Cei care propun, și dacă s-ar ajunge la așa ceva, trebuie să își asume răspunderea de a compensa ei aceste pierderi’”, a declarat prof. univ. dr. Valeriu Tabără pentru AgroTV.