Sistemul Garanție-Returnare (SGR) din România a înregistrat un succes impresionant, devenind un exemplu de eficiență la nivel european. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în țară s-au colectat deja peste 2,4 miliarde de ambalaje, cu o rata de reciclare de peste 82%. Creșterea continuă a rețelei naționale de puncte de colectare automată, unde alte 337 de automate (RVM-uri) au fost instalate doar în luna octombrie, contribuie la fluidizarea procesului de reciclare.
Sistemul Garanție-Returnare se extinde, facilitând reciclarea pentru toți românii
România dispune acum de mii de puncte de colectare a ambalajelor, ceea ce a eliminat aglomerația la RVM-uri și a simplificat procesul de returnare a ambalajelor cu garanție. „SGR și-a făcut rodajul și acum întră într-o etapă de funcționare avansată, facilitând un mod de reciclare simplu și rapid pentru din ce în mai mulți români”, a declarat ministrul Fechet.
Recorduri de reciclare și impact pozitiv în comunități
Potrivit ministrului, realizările sistemului au depins de implicare românilor, care au înțeles importanța reciclării pentru un mediu mai curat. „Peste 2,4 miliarde de ambalaje colectate și o rata de reciclare de 82% sunt două recorduri extraordinare, datorate efortului fiecăruia dintre dumneavoastră”, a subliniat Fechet.
Noi locuri de muncă și o schimbare de mentalitate
Implementarea sistemului SGR a creat mii de locuri de muncă verzi, de fabricarea componentelor pentru centrele de colectare până la serviciile de preluare și de curățare a ambalajelor. „Suntem cel bun,” a adăugat ministrul, subliniind că tot mai multe familii, inclusiv copii, se implică activ în reciclare, un gest ce reflectă apropierea de standardele vestice de civilizație și grijă pentru comunitate.
România trece astfel de la a fi critică pentru ratele mici de colectare la a fi recunoscut drept un model de bune practici în reciclare, după numai 11 luni de la implementarea SGR, a remarcat cu satisfacție ministrul Mircea Fechet.