Sistemul Garanție-Returnare (SGR) a înregistrat progrese semnificative în luna martie, cu peste 348,8 milioane de ambalaje colectate și trimise spre reciclare, arată ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-o postare recentă.
„Sistemul Garanție-Returnare (SGR) accelerează: în martie, au fost colectate peste 348,8 milioane de ambalaje, iar peste 32.100 tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu au ajuns în fabricile de reciclare”, spune ministrul.
Sistemul Garanție-Returnare accelerează: peste 348,8 milioane de ambalaje colectate în martie
Astfel, conform datelor prezentate de ministrul Mediului, Mircea Fechet, în fabricile de reciclare au ajuns peste 32.100 tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu. Rețeaua de colectare continuă să se extindă, cu 192 de noi puncte automate activate în ultima lună, sprijinind astfel rețeaua națională de mii de RVM-uri (Reverse Vending Machines). În primul trimestru al anului 2025, SGR a avut rezultate notabile, cu peste 190,2 milioane PET-uri, 88,7 milioane de doze de aluminiu și 69,7 milioane de sticle colectate.
„De asemenea, 192 noi puncte de colectare automată au devenit active și susțin rețeaua națională de mii de astfel de RVM-uri, unde românii returnează ambalaje și protejează natura.
SGR are rezultate foarte bune pentru primul trimestru din 2025, iar în ultima lună am continuat împreună să facem România mai curată, pentru că am colectat peste 190,2 milioane PET-uri, 88,7 milioane doze de aluminiu și 69,7 milioane sticle.
Situația punctelor de returnare reprezintă un bun indicator pentru modul în care se învârt rotițele Sistemului Garanție-Returnare în comunitate. Returnarea ambalajelor se face mai rapid, pentru că avem din ce în ce mai puține puncte de colectare automată nefuncționale de la o săptămână la alta. Dau și două exemple pozitive, județele Mureș și Sălaj, cu toate RVM-urile active în ultimele patru săptămâni, însă sunt și alte județe – Vrancea, Botoșani – care au avut aproape toate aparatele funcționale, cu 1-2 excepții”, a mai explicat oficialul.
Noi inițiative pentru mediul rural
Unul dintre cele mai importante anunțuri este lansarea unui proiect-pilot destinat comunităților rurale. Un RVM mobil va traversa satele din România, oferindu-le locuitorilor posibilitatea de a returna ambalajele colectate și de a recupera garanția aferentă.
„Dincolo de aceste rezultate, sunt bucuros să anunț că SGR intră într-o nouă etapă de eficiență, care vizează comunitățile din mediul rural. În următoarele săptămâni, va fi testat un sistem de colectare pentru satele din România. Mai exact, un RVM mobil care va tranzita comunele va da posibilitatea tuturor celor care au strâns ambalajele SGR să le predea și să obțină garanția aferentă.
Sunt convins că românii din satele de munte, la fel ca și cei din Delta Dunării, se vor împrieteni cu Sistemul Garanție-Returnare și acesta este obiectivul meu pentru 2025: SGR să fie prezent în fiecare comunitate, pentru că beneficiile de mediu sunt uriașe, iar natura are nevoie de prieteni și în marile centre urbane, și în cele mai îndepărtate cătune”, a mai declarat Fechet, subliniind obiectivul ca SGR să fie prezent în fiecare comunitate.
Centre regionale noi pentru transport și sortare
În perioada următoare, județele Bihor și Constanța vor găzdui două noi centre regionale de numărare și sortare a ambalajelor, care se vor alătura celor existente în Prahova, Dolj, Bacău, Brașov, Cluj, Ilfov și Timiș. Aceste centre vor contribui la eficientizarea procesului de reciclare și la creșterea capacității de gestionare a ambalajelor returnate.
„De asemenea, în perioada următoare, județele Bihor și Constanța vor intra pe harta transportatorilor de ambalaje, pentru că vor găzdui două noi centre regionale de numărare și sortare, care se vor alătura celor din Prahova, Dolj, Bacău, Brașov, Cluj, Ilfov și Timiș.
Mă bucur și că românii au din ce în ce mai multe opțiuni de reciclare a ambalajelor la domiciliu. Eforturile antreprenorilor pentru a încuraja un stil de viață sustenabil sunt de apreciat, iar rezultatele remarcabile, ceea ce dovedește încă o dată că returnarea a devenit o practică frecventă în calendarul de activități al românilor”, mai spune ministrul Mediului.
SGR, o practică tot mai frecventă în România
Tot mai mulți români aleg să returneze ambalajele, iar antreprenorii sprijină această tranziție către un stil de viață sustenabil, oferind soluții de reciclare inclusiv la domiciliu. Mircea Fechet a menționat că unul dintre aspectele monitorizate constant este plata garanțiilor către comercianți, unde aproape 60% dintre cei 67.000 de comercianți înregistrați sunt activi în sistem. Ministrul a subliniat importanța eficienței și a colaborării pentru rezolvarea eventualelor întârzieri.
„Un alt indicator pe care îl urmăresc constant este cel legat de plata sumelor din garanții către comercianți, pentru că motoarele SGR se mișcă și datorită celor aproape 60% de comercianți activi din cei peste 67.000 înregistrați în Sistemul Garanție-Returnare. Sper ca eficiența SGR să se vadă și la acest nivel, iar problemele sau întârzierile care apar să fie remediate prompt, prin dialog și colaborare”, arată Fechet.