Stiri

„Situaţia extremă” pe care oamenii de ştiinţă nu au mai văzut-o niciodată în Antarctica - până acum

3
min
24/2/2023

Oamenii de știință au anunţat că „nu au văzut niciodată o situație atât de extremă până acum”, după ce zona de gheaţă de mare din jurul Antarcticii a atins cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată.

Pierderile „remarcabile” de gheață din Antarctica în ultimii șase ani indică faptul că nivelurile-record de căldură înregistrate în ocean dovedesc prezenţa crizei climatice, potrivit The Guardian.

„Nu am văzut niciodată o situație atât de extremă până acum, să nu existe gheață în această zonă”, a spus profesorul Karsten Gohl, de la Centrul Helmholtz pentru Cercetări Polare și Marine din cadrul Institutului Alfred Wegener, Germania, care a vizitat pentru prima dată regiunea în 1994.

Mai poţi citi şi: Planeta riscă să intre într-o „buclă fatală” din cauza crizei climatice. Ce soluţii propun cercetătorii

„Platforma continentală, care are o suprafaţă de mărimea Germaniei, este acum complet lipsită de gheaţă. Este tulburător cât de repede s-a petrecut această schimbare”, a adăugat el.

„Scăderea rapidă a gheții marine în ultimii șase ani a fost remarcabilă, deoarece stratul de gheață nu s-a schimbat deloc înainte, timp de 35 de ani”, a spus profesorul Christian Haas, de asemenea de la Centrul Helmholtz.

Mai poţi citi şi: Miezul Pământului a început să se rotească invers, potrivit oamenilor de ştiinţă

Oamenii de știință din Germania au spus că „topirea intensă” s-ar putea datora temperaturilor neobișnuit de ridicate ale aerului din vestul și estul peninsulei Antarctice, unde s-au înregistrat temperaturi cu aproximativ 1,5 grade Celsius peste medie. În plus, au fost observate vânturi puternice de vest, care contribuie la dispariţia gheții marine.

„Schimbarea pe care am văzut-o anul acesta este dramatică. Chiar și pentru cineva care se uită la aceste sisteme în schimbare de câteva decenii, am fost surprins de ceea ce am văzut”, a spus profesorul Carlos Moffat, de la Universitatea din Delaware, SUA, după ce s-a întors recent dintr-o croazieră de cercetare în Oceanul de Sud.

Mai poţi citi şi: Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică

Foto: wirestock/Freepik