Pe 14 mai 2025, Soarele a erupt cu cea mai mare erupție solară pe care astronomii au văzut-o în tot acest an, scrie Science Alert.
Din partea estică a Soarelui – adică din partea stângă – regiunea activă a petelor solare (AR) 4087 a erupt într-o erupție solară uriașă, de magnitudine X2.7, care a atins apogeul la ora 08:25 UTC.
Soarele a declanșat cea mai puternică erupție solară din 2025! Avertismentul NASA
Flash-ul de radiații X și gamma a fost suficient de puternic pentru a provoca scurte întreruperi ale comunicațiilor radio pe partea diurnă a Pământului, dar, conform rapoartelor NOAA, nu se așteaptă alte efecte pe Pământ, arată Science Alert.
Erupțiile solare și ejecțiile de masă coronală sunt frecvente atunci când Soarele se află în cea mai activă fază a ciclului său de 11 ani, așa cum este cazul în prezent. Cea mai puternică erupție din ciclul actual a fost una de X9,0, în octombrie 2024.
Strănut solar care aruncă miliarde de tone de particule în Sistemul solar
O erupție este o eliberare explozivă de energie ca urmare a ruperea și reconectarea liniilor câmpului magnetic.
O ejecție de masă coronală, sau CME, este ca un strănut solar, care aruncă miliarde de tone de particule solare încurcate cu câmpuri magnetice prin Sistemul Solar.
Aceasta din urmă este responsabilă pentru efectele mai spectaculoase pe care le vedem pe Pământ – aurorele australe și boreale, care sunt rezultatul interacțiunii particulelor solare care sosesc cu viteză mare cu particulele din atmosfera Pământului.
Erupțiile solare și CME-urile apar foarte des împreună, dar ceea ce se întâmplă pe Pământ depinde de direcția în care este îndreptată erupția și de intensitatea acesteia.
Erupțiile centrale pot lovi direct Pământul
Erupțiile de la marginea Soarelui tind să treacă pe lângă noi, dar cele din mijlocul discului solar pot lovi direct Pământul, creând spectacole de lumină în cer care te lasă cu gura căscată.
Când o CME lovește spațiul terestru, numim acest fenomen furtună geomagnetică, care poate fi periculoasă în cazuri foarte rare.
Interacțiunile dintre particule la altitudini mari din atmosfera Pământului pot genera curenți electrici care pot provoca supratensiuni care perturbă fluctuațiile și întreruperile rețelei electrice. Acestea pot provoca întreruperi ale navigației, comunicațiilor și radioului. De asemenea, afectează obiectele din spațiul apropiat de Pământ, cum ar fi avioanele și sateliții.
Acest lucru nu se va întâmpla în urma erupției solare X2.7 din 14 mai, dar s-ar putea să asistăm la activități interesante. AR 4087 este agitat – pe lângă erupția de clasă X (cele mai puternice erupții pe care le poate emite Soarele nostru), a emis o erupție M5.2, una M1.2, una M7.5 și una M.46 în aceeași zi; aceasta este cu o clasă mai jos decât erupțiile X, considerate moderate ca intensitate.
Acest tip de comportament este normal pentru Soare în perioada cunoscută sub numele de maxim solar. Acesta este momentul în care polii magnetici ai Soarelui își schimbă poziția și este urmat de o perioadă de intensificare a activității petelor solare, a erupțiilor solare și a CME.
Maximul solar, anunțat în octombrie 2024
NASA, NOAA și Comisia de Predicție a Ciclului Solar au anunțat maximul solar în octombrie 2024; acum, la mai bine de șase luni distanță, activitatea pare să fie în scădere, dar Soarele este încă destul de turbulent.
Soarele se rotește în sens invers acelor de ceasornic, ceea ce înseamnă că AR 4087 va traversa fața Soarelui, punându-l într-o poziție mai probabilă de a îndrepta unele dintre erupțiile sale în direcția noastră.