În nordul Greciei, pe un câmp din afara orașului Kozani, petalele albastre și violete de șofran împrăștie un parfum îmbătător, atrăgând atenția asupra uneia dintre cele mai profitabile culturi ale țării. Totuși, sub aceste flori uimitoare, terenul este crăpat și uscat din cauza secetelor prelungite, care afectează recolta din acest an.
Șofranul grecesc, în pericol: seceta și schimbările climatice amenință cea mai valoroasă cultură a Greciei
Fermierii din regiune, precum Grigoris Tzidimopoulos, sunt îngrijorați de lipsa precipitațiilor, în condițiile în care Grecia a experimentat cea mai caldă iarnă și vară din istoria sa recentă și a înregistrat cea mai secetoasă lună octombrie din ultimii 15 ani, transmite phys.org. În ciuda tradiției străvechi de cultivare a șofranului, recoltele au scăzut semnificativ, iar fermierii au observat o diminuare a producției, de la 454 de grame pe acru acum un deceniu, la doar 136 de grame anul trecut.
Regiunea Kozani, unde se cultivă șofranul grecesc Krokos Kozani, cu denumire protejată la nivel european, reprezintă aproximativ 70% din producția de șofran a Greciei, iar 70% din acest produs este exportat în peste 20 de țări. În ciuda statutului său de lux, care aduce până la 9 euro pentru un singur gram, schimbările climatice pun în pericol viitorul acestei culturi.
De la recoltare la ambalare, procesul de producție al șofranului este extrem de laborios, fiind realizat manual, iar fiecare floare produce o cantitate mică din condimentul valoros. În ciuda acestui efort intens, producția de șofran din zonă a scăzut dramatic de-a lungul decadelor, iar în prezent fermierii se tem că, dacă condițiile climatice se vor înrăutăți, vor fi nevoiți să renunțe la cultură sau să mute plantațiile în zone mai nordice.
Schimbările climatice, cu secete prelungite și ninsori din ce în ce mai rare, amenință nu doar recoltele actuale, dar și viitorul unei tradiții agricole care datează de mii de ani.