Solutii

Soluția pentru ca România să atingă neutralitatea climatică

1
min
25/6/2024

Marinela Drăcea, președintele CIROM, asociația ce reunește producătorii de ciment din România, este de părere că numai captarea carbonului poate asigura neutralitatea climatică

Captarea, stocarea și utilizarea carbonului sunt esențiale pentru ca România să atingă neutralitatea climatică și să mențină o industrie competitivă, a declarat Marinela Drăcea, președintele CIROM, asociația ce reprezintă toți producătorii de ciment din țară, conform energynomics.ro.

Costurile pentru implementarea unei unități de captare a carbonului sunt considerabile, ajungând până la 500 de milioane de euro. "Reciclarea nu este suficientă; este imperativ să adoptăm tehnologia de captare a carbonului. Industria cimentului are două surse principale de emisii de CO2: arderea combustibililor și materia primă utilizată, cum ar fi calcarul. Peste 60% din emisiile totale ale acestei industrii sunt generate de utilizarea calcarului", a explicat Drăcea la Energy Strategy Summit 2024, organizat de Energynomics.

Captare și stocare

După captarea carbonului, este necesar să fie transportat către punctele de utilizare, ceea ce implică dezvoltarea unei noi infrastructuri. Costurile pentru o unitate de captare la fiecare fabrică de ciment se situează între 300 și 500 de milioane de euro, iar implementarea poate dura între 5 și 7 ani. Aceste instalații vor crește consumul de energie al fabricilor de ciment cu 50-120% față de consumul actual.

Este esențial să existe un cadru legal stabil și acces la surse de energie regenerabilă. Finanțarea acestor investiții ar putea proveni din Fondul de Inovare al UE, care a susținut proiecte în valoare de 1,7 miliarde de euro, cu instalații programate să devină operaționale între 2027 și 2029.

E nevoie de colaborare

Industria cimentului este pregătită să cofinanțeze aceste proiecte, iar acum este momentul oportun pentru a atrage fonduri în România. Totuși, este necesară colaborarea tuturor părților interesate. „De asemenea, avem nevoie de universități care să formeze specialiști pentru acest domeniu", a adăugat Drăcea.