Smart City

Soluții pentru implementarea conceptului „Smart City”

3
min
14/6/2024

Autoritățile vor ca resursele regenerabile de energie să fie utilizate într-un mod eficient în cadrul orașelor inteligente

În cadrul unei conferințe organizate de Green Report, s-a concluzionat că, deși conceptul de „Smart City” este esențial, acesta este adesea neglijat. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că măsurile incluse în acest concept nu sunt pe agenda guvernamentală, întrucât populația nu le consideră prioritare, având alte preocupări mai presante. De asemenea, sectorul privat consideră necesară o schimbare de mentalitate pentru ca măsurile de oraș inteligent să fie înțelese și implementate corect, potrivit focus-energetic.ro.

Ministrul Mediului a remarcat că în timpul campaniei electorale, tema „Smart City” nu a avut tracțiunea necesară nici în București, nici în alte zone. „Așteptările mele au fost mai mari, dar agenda guvernamentală urmează agenda publică. Problemele de poluare, schimbările climatice și transportul inteligent au fost tratate ca teme secundare. Ca ministru, este datoria mea să mențin discuția vie pe aceste subiecte”, a declarat Mircea Fechet.

Teme neglijate

Acesta a explicat că diverse factori au contribuit la neglijarea temelor legate de orașele inteligente în campania electorală. Populația are alte priorități imediate, ceea ce face dificilă promovarea acestor subiecte. Interesant este că ministrul a criticat autoritățile statului pentru lipsa de aplicare a măsurilor de mediu în relația cu cetățenii. „Există o reticență și o frică în a explica cetățenilor, în mod onest, ce avem de făcut. Primul lucru de care primăria are grijă este să nu deranjeze pe nimeni”, a spus ministrul, sugerând că primăriile evită să impună amenzi pentru încălcarea legislației de mediu și să crească tarifele acolo unde este necesar.

E mult de recuperat

Referitor la conceptul de „Smart City”, ministrul a afirmat că „avem multe de recuperat, mulți bani de cheltuit și multe investiții de făcut. Clădirile publice sunt departe de standardele necesare, iar locuințele individuale și blocurile sunt și mai departe. Totuși, am făcut și pași înainte.” Fondul pentru Mediu este esențial în acest sens, oferind finanțare pentru diverse programe care susțin cetățenii. „2 miliarde de lei sunt destinate panourilor fotovoltaice, bani proveniți atât din țară, cât și din UE. Suntem în discuții pentru a promova și alte programe complementare, cum ar fi Rabla pentru termopane, care ar aduce economii semnificative și ar menține banii în România”, a explicat Fechet.

Responsabilitate față de mediu

Corneliu Bodea, CEO Adrem și președinte al Centrului Român al Energiei, a observat că publicul și alegătorii nu sunt suficient de sensibili la problemele de eficiență energetică și responsabilitate față de mediu. „Cred că aceasta nu este doar o problemă în România, ci și la nivel european și global. Este responsabilitatea mediului politic să se implice activ în problemele de mediu. Liderii noștri trebuie să lucreze pentru schimbarea mentalităților. Nu va fi simplu și nu se va rezolva în 4-5 ani”, a spus Bodea. Potrivit acestuia, atingerea țintelor asumate este imposibilă fără o schimbare profundă a mentalităților. „Fără o schimbare de la consumator, de la nivel micro spre rețea, nu vom putea progresa în utilizarea eficientă a resurselor regenerabile de energie”, a concluzionat Bodea.