...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

5 minute de citit

Sonda solară Parker construită de NASA va ajunge în cel mai apropiat punct de soare în Ajunul Crăciunului

Scris de: ClaudiuPopa | 24 decembrie 2024, 12:21

sonda solara Parker a NASA
sursa foto: france 24

Sonda Parker Solar Probe a NASA va doborî recordurile personale în ceea ce privește apropierea de soare și cea mai mare viteză a unui obiect făcut de om atunci când va trece pe lângă steaua noastră în Ajunul Crăciunului (24 decembrie). Este puțin probabil să se mai apropie semnificativ de soare înainte de încheierea misiunii sale, arată Live Science.

Lansată în 2018, sonda Parker Solar Probe va furniza noi date privind activitatea solară și va aduce contribuții esențiale la capacitatea noastră de a prognoza evenimentele meteorologice spațiale majore care au impact asupra vieții pe Pământ, arată Live Science.

Sonda Parker Solar se va apropia la 3,8 milioane de mile de soare pe 24 decembrie

Este puțin probabil să se apropie mult mai mult de steaua noastră natală înainte de încheierea misiunii sale.

În Ajunul Crăciunului, sonda Parker Solar Probe a NASA se va apropia mai mult ca niciodată de „atingerea soarelui”, apropiindu-se de peste opt ori mai mult decât Mercur de steaua noastră. De asemenea, sonda își va doborî propriul record de viteză, devenind cel mai rapid obiect creat de om atunci când va trece pe lângă steaua noastră.

Deși sonda va mai efectua câteva zboruri finale în următoarele 12 luni, este puțin probabil să se apropie mult mai mult decât o va face marți.

Parker a fost lansată în 2018 cu scopul de a afla mai multe despre atmosfera soarelui, sau corona, zburând prin ea, ceea ce sonda a realizat pentru prima dată în 2021. Pentru a face acest lucru, sonda s-a deplasat în mod repetat cu praștia în jurul stelei noastre, precum și ocazional în jurul lui Venus, pentru a acumula suficientă viteză și impuls pentru a se apropia progresiv cu fiecare apropiere. Până în prezent, sonda a efectuat 21 de prașile solare.

Apropiere de Soare mai mare ca oricare altă navă

Sonda s-a apropiat deja de Soare mai mult decât orice altă navă spațială din istorie, atingând o distanță minimă de aproximativ 4,5 milioane de mile (7,2 milioane de kilometri) de steaua noastră natală în timpul apropierilor din octombrie 2023 și martie anul acesta. De asemenea, a bătut anterior recordul pentru cel mai rapid obiect creat de om, atingând o viteză maximă de aproximativ 395 000 mph (635 000 km/h) – sau de aproximativ 150 de ori mai rapid decât un glonț de pușcă.

Dar la ora 6:53 a.m. EST pe 24 decembrie, sonda se va apropia la 3,8 milioane de mile (6,1 milioane km) de soare și va atinge o viteză maximă de aproximativ 435 000 mph (700 000 km/h), potrivit NASA. Pentru a face acest lucru, nava va trebui să suporte temperaturi de peste 1.400 de grade Celsius (2.550 de grade Fahrenheit), ceea ce ar trebui să poată face datorită scutului termic aproape indestructibil care protejează partea orientată spre soare a sondei.

„Aceasta va fi o realizare monumentală pentru întreaga umanitate”, a declarat anterior Nour Raouafi, astrofizician la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins și cercetător științific al proiectului pentru misiunea Parker Solar Probe, despre viitoarea survolare. „Acest lucru este echivalent cu aterizarea pe Lună din 1969”.

Mai aproape ca niciodată

Parker și-a început actuala manevră la începutul lunii noiembrie, când sonda a finalizat cu succes a șaptea și ultima praștie programată în jurul planetei Venus, a relatat Space.com, site-ul asociat Live Science. Această „asistență gravitațională” a dat sondei ultimul impuls de care avea nevoie pentru a-și depăși în cele din urmă propriul record de viteză.

Viitoarea apropiere încheie un an important pentru sondă, care a trecut, de asemenea, pentru prima dată printr-o ejecție de masă coronală (CME) și a contribuit la aruncarea unei noi lumini asupra unui mister vechi de zeci de ani privind modul în care corona se încălzește.

Apropierea coincide, de asemenea, cu vârful exploziv al ciclului de activitate de aproximativ 11 ani al Soarelui, cunoscut sub numele de maxim solar, care a avut loc în cea mai mare parte a acestui an și va continua probabil până în 2025. Ca urmare, această apropiere ne-ar putea ajuta, de asemenea, să aflăm mai multe despre ceea ce se întâmplă cu câmpul magnetic al soarelui atunci când acesta se întoarce și, în cele din urmă, ar putea ajuta oamenii de știință să prezică mai bine vremea spațială care poate avea impact asupra Pământului.

Se preconizează că sonda Parker Solar Probe va mai efectua până la patru zboruri apropiate de soare în 2025. S-ar putea să se apropie puțin mai mult de Soare decât o va face acum, dar nu cu mult.

După aceea, propulsoarele sondei vor rămâne fără combustibil, iar cea mai mare parte a navei spațiale moarte va fi în cele din urmă smulsă de soare. Cu toate acestea, scutul termic ar putea rămâne pe orbită în jurul stelei noastre natale timp de mii de ani, a raportat anterior Space.com.