...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

#greenTALKS

#GreenTALKS, Interviu cu Alexandra Petcu, coordonator Laborator Digital Verde UVT: „Tehnologia este un mijloc, nu un scop, pentru a atinge obiectivele dezvoltării durabile” VIDEO

13 decembrie 2024, 17:42

Marc Tijhuis (ISWA), la București: „Gestionarea deșeurilor este cheia unui viitor sustenabil” VIDEO

Marc Tijhuis (ISWA), la București: „Gestionarea deșeurilor este cheia unui viitor sustenabil” VIDEO

11 aprilie 2025, 19:01

Cum a fost la Climate Change Summit în București! Zeci de speakeri au propus soluții pentru mii de oameni live și milioane de vizualizări online

Climate Change Summit la București. Cum s-a văzut evenimentul prin ochii Green News + interviurile care contează FOTO și VIDEO

20 octombrie 2024, 16:17

Salveaza Articolul

3 minute de citit

SONDAJ: Schimbările climatice au modificat comportamentul cumpărătorilor din Finlanda

Scris de: News Green | 18 martie 2025, 12:00

Comportament modificat la cumpărături pentru finlandezi
Sursa: Pixabay

Conform unui sondaj recent, majoritatea finlandezilor au raportat că au simțit deja efectele schimbărilor climatice în viața de zi cu zi, 62% dintre aceștia observând o iarnă mai blândă în ultimii ani.

Peste jumătate dintre consumatori (55%) au indicat că fac mai puține cumpărături din motive legate de schimbările climatice, potrivit unor studii realizate în 2025 și prezentate de Euronews și preluate de g4media.ro.

Peste 2.000 de persoane din diferite regiuni ale Finlandei au participat la sondaje despre teme precum pierderea biodiversității, reducerea emisiilor și responsabilitatea individuală. Aceste sondaje, realizate în colaborare cu patru ministere și multiple agenții și organizații, au relevat un grad înalt de conștientizare a schimbărilor climatice și a efectelor pierderii naturii, cu 85% dintre respondenți raportând observații directe ale schimbărilor climatice și 88% semnalând impactul global al dispariției biodiversității.

Majoritatea finlandezilor (86%) consideră că pierderea biodiversității va afecta producția alimentară, sănătatea publică, securitatea aprovizionării și economia. Mai mult de jumătate dintre respondenți (55%) au observat deja scăderea biodiversității în zonele locale. De asemenea, 40% dintre finlandezi au afirmat că și-au ajustat stilul de viață, inclusiv alegerile de transport, locuințe și alimentație, pentru a reduce impactul asupra mediului.

S-au schimbat obiceiurile de consum

Schimbările comportamentale sunt, de asemenea, vizibile în obiceiurile de consum. 53% dintre finlandezi au redus volumul de achiziții, o creștere semnificativă față de 43% înregistrată acum doi ani. În plus, 91% dintre intervievați susțin că produsele ar trebui să fie proiectate pentru a rezista mai mult, chiar cu un cost mai mare.

Cu toate acestea, opiniile sunt împărțite cu privire la regimul alimentar. În contextul noilor recomandări naționale privind alimentația, care încurajează reducerea consumului de carne, 69% dintre respondenți consideră că o dietă mai sustenabilă din punct de vedere climatic, bazată în principal pe plante, ar trebui să fie mai accesibilă financiar decât una cu emisii mai mari. Totuși, 50% dintre aceștia se opun promovării unei diete pe bază de plante de către societate.

Natura curată este apreciată de 96% dintre finlandezi ca parte esențială a identității naționale, dar opiniile privind protecția adecvată a acesteia sunt împărțite. În prezent, dezbaterile publice din Finlanda se concentrează pe atingerea neutralității emisiilor de carbon până în 2035, conform reglementărilor legislative existente, și pe măsuri de gestionare a pădurilor pentru a crește rezervoarele de carbon.

62% dintre finlandezi consideră că ar trebui adoptate măsuri adecvate pentru a respecta obiectivele climatice, iar 75% susțin că ar trebui acordată mai multă atenție practicilor de gestionare a pădurilor pentru conservarea carbonului. În ceea ce privește sectorul privat, 80% dintre respondenți consideră că întreprinderile ar trebui să fie obligate să adopte măsuri pentru reducerea emisiilor, însă doar 41% estimează că aceste companii iau în considerare în mod corespunzător biodiversitatea în activitățile lor.