Solutii

Speciile vulnerabile din Rezervația Biosferei Delta Dunării, monitorizate prin sistemul GSP

2
min
4/7/2024

Echipa de ornitologi a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării a echipat cu succes şapte pelicani creți cu transmițătoare

Un număr de șapte pelicani creţi din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării au fost echipaţi cu transmiţătoare GPS-GSM, permiţând colectarea unui volum mare de date pentru protejarea lor. Considerată vulnerabilă în România şi aproape ameninţată la nivel mondial, această specie este monitorizată cu atenţie, potrivit Antena 3.

O echipă de ornitologi de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Societatea Ornitologică Română și Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a reuşit să echipeze şapte pelicani creţi cu transmițătoare GPS-GSM, conform unui anunţ făcut miercuri de ARBDD.

Coduri unice de identificare

Opt pelicani creţi juvenili au fost capturaţi şi marcaţi cu inele color (roşu-alb), având coduri unice de identificare recunoscute la nivel internaţional, ce pot fi fotografiate şi citite de la distanţă. Din aceştia, şapte exemplare capabile de zbor au fost echipate cu transmițătoare GPS-GSM de tip patagial, montate pe aripa păsării şi alimentate cu baterie solară.

„Aceste dispozitive furnizează zilnic, la intervale prestabilite, un volum mare de date precise despre locurile frecventate şi activitatea păsărilor, oferindu-ne o perspectivă mult mai detaliată asupra deplasărilor indivizilor şi a potenţialelor ameninţări. Informaţiile obţinute ajută specialiştii să înţeleagă mai bine comportamentul şi necesităţile acestei specii, făcând posibilă elaborarea măsurilor de conservare eficiente şi specifice pentru protejarea pelicanului creţ”, transmite ARBDD.

Specii vulnerabile

Cu o anvergură de 310-345 cm, pelicanul creţ este una dintre cele mai mari păsări zburătoare din lume, catalogată ca specie „vulnerabilă” potrivit Listei Roşii a speciilor de păsări din România şi „aproape ameninţată” la nivel mondial.„Pelicani creți marcați în cadrul acestor proiecte se află în diverse locații din Rezervația Biosferei Delta Dunării, în Ucraina (la nord de Odesa) și în Bulgaria (la vest de Varna).

Acțiunea de echipare a exemplarelor tinere de pelican creț cu transmițătoare PGS-GSM reprezintă un efort comun al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării și al Societății Ornitologice Române de a conserva pe termen lung această specie.  

Activitatea pelicanilor creți monitorizați este vizibilă pentru public pe aplicația gratuită Animal Tracker, disponibilă  în magazinele de aplicații atât pentru sistemele Android, cat si pentru iOS”, a mai transmis Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Sursa Foto: ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii/ Facebook